erfgoedobject

Stookgebouw

bouwkundig element
ID
306621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306621

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stookgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Nationale Plantentuin van België
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de beschrijving van de huidige toestand.

Het stookgebouw dateert naar verluidt van 1957 en is gelegen ten zuidoosten van het herbariumgebouw in de zuidoostelijke hoek van het domein. Het betreft een vrij eenvoudig functioneel gebouw met een betonstructuur van één bouwlaag onder plat dak. Het gebouw dat dienst doet als centrale stookplaats van het domein, is volledig onderkelderd. Van hieruit vertrekken de ondergrondse leidingen die zorgen voor de verwarming van een aantal gebouwen en serres. De buitengevels zijn bekleed met betonplaten. De langsgevels vertonen een ruim vensterregister met een betonnen kader onder geprononceerde waterlijst; de ruiten zijn voorzien van een grote stalen roedeverdeling. Markant is vooral de hoge betonnen schouw aan de westzijde van het gebouw. Gesloten lagere aanbouw aan de oostzijde.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Plantentuin van Meise


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stookgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306621 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.