erfgoedobject

Garages bij Pachthof

bouwkundig element
ID
306623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306623

Juridische gevolgen

Beschrijving

De plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de beschrijving van de huidige toestand.

Het wagenhuis bij het pachthof vertoont neotradionele reminiscenties en dateert naar verluidt uit de periode 1898-1920, hoewel het op de topokaart van 1902 nog niet is aangeduid. In 1954-1955 werd het wagenhuis ingericht als garage, waarbij het uitzicht van de begane grond sterk werd gewijzigd.

Het gebouw dat vandaag dienst doet als werkplaats voor voertuigen en machines heeft een rechthoekige plattegrond en vertoont een industrieel karakter. Het is opgetrokken uit baksteen rond een stalen skelet en telt twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken (keramische pannen). De zuid- en noordzijde zijn voorzien van een lijstgevel die op de begane grond geopend is door rechthoekige vensters met betonnen roeden als resultaat van de verbouwing in 1955; op de bovenverdieping is er een steekboogvormig laadluik. Beide gevels worden afgelijnd door een overhoekse muizentand en een houten kroonlijst. De oost- en westgevel bestaan uit een dubbele tuitgevel met schouderstukken; ze zijn afgelijnd door een getrapte fries en vertonen een oculus in de top; overigens sluit het uitzicht aan bij de noord- en zuidgevel met uitzondering van de westgevel die op de begane grond rechthoekige poorten vertoont met een ijzeren I-latei op dito consoles. Om de overspanning boven de nieuwe vensters en grote poorten te realiseren werden in 1955 zware I-profielen in het metselwerk ingebracht.

Interieur met bewaarde tegels met ingelegde motieven en troggewelven; houten dakgebint met stalen trekkers.

  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.
  • ABSCIS ARCHITECTEN 2008: Nationale Plantentuin Meise. Voorstudie masterplan. Analyse en waardering bestaande bebouwing 16 juni 2008, onuitgegeven voorstudie.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Plantentuin van Meise


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Garages bij Pachthof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306623 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.