Opgaande kastanje als eeuwfeestboom

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Wommelgem

Beschrijving

Op de Kerkplaats in Wommelgem, staat een opgaande kastanje. Deze boom werd geplant tijdens een viering ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijk België in 1930. De kastanje staat vrij centraal op het plein en heeft een verharde standplaats.

Op hetzelfde plein werd tijdens de Franse revolutie de schandpaal op de Kerkplaats verwijderd en vervangen door een vrijheidsboom. De boom werd omgehakt door de Brigands (Boerenkrijg) en het is onbekend of er een nieuwe werd geplant. Na de Franse overheersing werd de schandpaal heropgericht (1816). Men mag er van uitgaan dat er toen geen bomen op de Kerkplaats stonden. Het was een grasveld waarop burgers hun wasgoed “te bleken” legden, wat bevestigd wordt door foto’s van de kerkplaats genomen voor de Eerste Wereldoorlog (rond 1900). Foto's genomen in de jaren 1920 - 1930 tonen aanplantingen van lindebomen op het plein. De huidige lindes zijn echter van jongere leeftijd.

• Informatie verkregen van E. Smits (17 oktober 2018).

Auteurs: Schepens, Annelies