Sint-Katelijnestraat en omgeving

Beschrijving

De Sint-Katelijnestraat vormt de belangrijkste straat in de zogenaamde Waterwijk, een aloude stadswijk ten noorden van de Ottogracht, die sinds de 13de eeuw reeds geannexeerd werd bij de stad en als dusdanig deel uitmaakte van de zogenaamde Kuip of middeleeuwse stadskern. Het straatbeeld wordt nog gekarakteriseerd door een kleinschalige bebouwing met talrijke bewaarde oudere kernen, opklimmend tot de 17de en 18de eeuw en gedomineerd door twee 18de-eeuwse herenhuizen (nummer 11, Huis de Pelikaan van 1701 en nummer 26, van 1775). De hoek- en aanpalende panden in de Goudstraat en de Gelukstraat sluiten aan op de kleinschalige bebouwing van de Sint-Katelijnestraat, die beide verbindt.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000848, Sint-Katelijnestraat en aanpalende panden in de Goud- en Gelukstraat (VAN DEN BOSSCHE H. 1993).
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig