Herberg 't Hof van Commerce

Beschrijving

Zogenaamd " 't Hof van Commerce", zie opschrift op de puilijst boven de deur. Zichtbepalend hoekhuis bij de Zorgvlietstraat, met achterliggende dwarsschuur en stal rondom gekasseid, deels ommuurd erf met vierkante hekpijlers. Eertijds bevond zich achteraan de gaaipers van de schuttersgilde van Sint-Sebastiaan.

Herberg-afspanning van vier traveeën aan de kant van Zorgvlietstraat + vijf traveeën, en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen) uit het begin van jaren 1920. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint, kant Dikkebusseweg. Aflijnende houten, geprofileerde gootlijst. Voorgevel met dubbelhuisopstand. Centraal dakvenster in tuitgevel met muurvlechtingen. Flankerende dakkapellen onder plat dak. Getoogde muuropeningen onder strek; arduinen onderdorpels bij vensters, - aantrede bij deur met bovenlicht. Analoge, drie traveeën tellende achtergevel.

Stalgebouw onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) met klimmend dakvenster (laadzolder). Rechthoekige muuropeningen onder meer tweedelige staldeuren. Dwarsschuurtje met links melkhuis onder schilddak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen). Getoogde deur links van rechthoekige schuurpoort. Tegen rechter gedeelte, overdekte travalje (?).

• WERBROUCK W. 1985: (?) Hedendaagse Dikkebusse hoeven en hun bewoners, Dikkebus, 71 -73.
  • WERBROUCK W. 1986: (?) Dikkebus in oude foto's, 1900-1950, Dikkebus, 71-73.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Vandaag is enkel het hoekhuis nog bewaard. De overige gebouwen, meer bepaald de achterliggende dwarsschuur en stal rondom het gekasseide erf, werden gesloopt, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2016.