Kasseiweg Casteleynstraat

Beschrijving

De Casteleynstraat vormt een lange rechte kasseiweg van circa 1125 m lang en 3 m breed, 5 m met inbegrip van de bermen, gelegen in de Jeronimus Nieuwland polder in het zuiden van de gemeente Waterland-Oudeman, aan de grens met Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Margriete. De straat leidt door agrarisch gebied zonder bebouwing van de Sint-Livinuspolder in Sint-Margriete naar de Appelstraat in Waterland-Oudeman en verkeer vormt een opvallend en beeldbepalend element in het vlakke polderlandschap.

Als kasseiweg, beschermd als monument bij ministerieel besluit van 03.06.2005, getuigt de Casteleynstraat van een eeuwenoude traditie in de wegenbouw en infrastructuurwerken, de verharding van de landelijke wegen met stenen werd in onze streken immers reeds zeer lang toegepast. De bestrating van de hoofdwegen in dit poldergebied vond plaats in de loop van de 19de eeuw. Als niet zo belangrijke polderweg is de kasseibestrating van de Casteleynstraat pas vrij laat (1940-1941) uitgevoerd. De gebruikte steensoorten en technieken van wegverharding, meer bepaald de langs- en dwarsprofielen, de fundering en de afboording, verlenen de stenen bestrating eveneens een industrieel-archeologische waarde.

De vrij afgelegen weg, zonder belangrijk verkeer vormt een opvallend en beeldbepalend element in het vlakke polderlandschap. De Casteleynstraat is de enige goed bewaarde kasseiweg in Sint-Laureins en is zelfs voor het Meetjesland en het krekengebied een zeldzaam bewaard voorbeeld van een landelijke weg met kasseibestrating.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002285, Waardevol erfgoed in Sint-Laureins (BOGAERT C. & LANCLUS K. 2003).
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen