Watercipres

Beschrijving

In de voortuin van een villa in de Stationsstraat staat een watercipres of Chinese moerascipres met een omtrek van 324 cm.

Deze boomsoort werd pas in de jaren 1940 ontdekt: eerst als fossiel, en enkele jaren later werden ook levende bomen gevonden. Vanaf het einde van de jaren 1940 werd plantmateriaal wijd verspreid over de hele wereld aangeplant, meestal in arboreta. De boomsoort is zeer snelgroeiend.

De boom in Lanaken behoort tot de dikste bomen van deze soort in België en is dus mogelijk één van de oudste exemplaren in het land.

• BELDER J. & WIJNANDS D.O. 1979: Metasequoia glyptostroboides. Dendroflora 15-16, 24-35.
  • BELTREES 2018: http://www.arboretumwespelaar.be/NL/Beltrees_Belgium/, geraadpleegd op 7 augustus 2018
  • ECKENWALDER J. E. 2009: Conifers of the world – The complete reference, Portland/London, 342-346.
  • Informatie verkregen van Jef Van Meulder, juli 2018