Dorpskom Vinkem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Vinkem

Beschrijving

Kleine dorpskom, langsheen de vrij gaaf bewaarde Vinkemstraat, welke vanaf de Gouden Hoofdstraat via een rechte hoek afbuigt naar de Sint-Audomaruskerk te midden van het kerkhof. Ten noorden is de dorpskom als het ware vergroeid met de dichtbij gelegen dorpskom van Wulveringem door middel van lintbebouwing aan de deels gekasseide verbindingsweg (Gouden-Hoofdstraat).

De 19de-eeuwse dorpskern wordt gedomineerd door de Sint-Audomaruskerk met rijzige Westtoren; ten zuiden ervan ligt de omwalde voormalige pastorie (Vinkemstraat nummer 22). Het dorpsbeeld ten noorden van de kerk wordt getypeerd door drie alleenstaande boerenarbeidershuisjes (Zomerweg nummers 1, 2, 3) met behouden volume en achterliggend open veld, begrensd door de Gouden-Hoofdstraat. Ten oosten ligt de historische hoeve zogenaamd "Kapelhof” (Zomerweg nummer 4). Voorts bleef de traditionele dorpsbebouwing, bestaande uit burger- en arbeidershuizen, vrij goed behouden. Beeldbepalend is onder meer de 19de-eeuwse eenheidsbebouwing, gelegen aan de Gouden-Hoofdstraat (nummers 16-20) op grondgebied Wulveringem, doch visueel aansluitend bij Vinkem, en getypeerd door het afwisselend gebruik van gele en rode baksteen. Ten westen van de kerk, ter hoogte van de voortuintjes van de woningen Vinkemstraat nummers 27-29, bevindt zich een neoclassicistische gietijzeren waterpomp, waarschijnlijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000587, Hoeve 't Kapelhof, herenhoeve 't Ooiveaarsnest met omgeving, dorpskom van Vinkem en Wulveringem en gehucht 't Zwaantje.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine