erfgoedobject

Oude Eichembaan

landschappelijk element
ID
306672
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306672

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van in Eichem loopt een onverharde voetweg, de Waeleweg, langs de valleirand naar het noordoosten. De voetweg kruist de Eichembeek en loopt tussen uitgestrekte akkers en gaat over in de Wildemeersweg. Voorbij de Spoorwegstraat is de weg verhard met betonplaten en aangeduid als Oude Eichembaan. De voetweg leidt verder het plateau op en eindigt bij het wegenknooppunt ter hoogte van Preulegem. Deze weg wordt al afgebeeld op de Kabinetskaart van de Ferraris en vormt een historische route naar het centrum van Eichem. De voetweg vertrok bij het kruispunt met de steenweg Geraardsbergen-Ninove en liep tussen de akkers door. Deze weg vormde een alternatief voor de vaak drukke hoofdweg en bood voetverkeer een gemakkelijke doorsteekroute langs de rand van de vallei. Op de Poppkaart wordt het volledige traject aangeduid als 'Eychem weg'.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Bron     : -
Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  :

Aanvullende informatie

De onverharde voetweg werd in 2019 omgevormd tot fietsweg met een halfverharding.

  • Informatie verkregen van S. De Duffeleer (28/04/2020).

 

Datum:

Relaties

  • Is deel van
    Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

  • Is deel van
    Outer


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oude Eichembaan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306672 (Geraadpleegd op )