erfgoedobject

Duinenstraat

landschappelijk element
ID: 306674   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306674

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Duinenstraat
    Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1959

Beschrijving

De Duinenstraat is een geasfalteerde weg die het traject volgt van een voormalige drift, een pad waarlangs het vee werd gedreven tussen het duin- en poldergebied. Deze driftweg is aangelegd op een dijkje en zou teruggaan op de in de 15de eeuw versterkte Graaf Jansdijk die volgens archeologisch onderzoek werd opgericht in de 12de of de 13de eeuw. De verhoogde weg slingert tussen het duinengebied van het domein Raversijde en uitgestrekte campings zoals "Petit Bruxelles" en "Ramon" tot de grens met Middelkerke

  • PIETERS M. 1994: Raversijde: een 15-de eeuwse kuil, een lens met platvisresten en de betekenis voor de studie van de site en haar bewoners, Archeologie in Vlaanderen IV, 253-277.
  • VANNESTE A., INGELAERE M. 1988: Middelkerke - Zijn geschiedenis - Zijn volk - Zijn tradities - Zijn kerk - Zijn mirakuleus kruis, s.l.

Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duinenstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306674 (Geraadpleegd op 03-06-2020)