Dorpskom Meerle

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Meerle

Beschrijving

Rond de Sint-Salvatorskerk van Meerle bevindt zich nog een vrij homogene kern gevormd enerzijds door een groep gebouwen met bijhorende beplanting ten oosten van de kerk en een bebouwing ten westen van de kerk.

De bebouwing ten oosten wordt bepaald door de vroegere openbare gebouwen van de gemeente: gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en dorpsschool. De oudste kern hiervan is het gedeelte aan de straatzijde rechts van het gemeentehuis. Het is een tweelagig gebouw onder pannen schilddak. Voor deze gebouwen bevindt zich een driehoekig pleintje beplant met linden.

De bebouwing ten westen van de kerk bestaat uit een reeks eenlagige woningen onder zadeldak. Slechts één recente nieuwbouw heeft twee bouwlagen, maar aangezien hij ver achteruit geplaatst is ten opzichte van de bouwlijn van de overige woningen integreert deze nieuwbouw zich min of meer in de omgevende bebouwing. Opvatting en schaal van deze gebouwen zijn maatgevend ten opzichte van de kerk.

Typerend voor dit dorpsbeeld is verder de aanwezigheid van een oude bestrating in kasseien. Deze bestrating vervult een verkeersremmende functie die belangrijk is voor het behoud van het eigen karakter van deze dorpskern.

Tenslotte moet nog melding gemaakt van de beplanting langs de Chaamse- en de Ulicotenseweg die aan deze banen het karakter van dreven geeft.

Bron: Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000537, Dorpskom van Meerle.
Auteurs: Celis, Marcel