Pastorie van de parochie Sint-Margareta

Beschrijving

Neotraditionele pastorie van de parochie Sint-Margareta, volgens het kadaster een heropbouw geregistreerd in 1878.

Houtem had tot in de 18de eeuw nooit een pastorie. In 1776 werd hier komaf mee gemaakt en er werd een pastorie gebouwd in de huidige Sint-Margrietestraat. Noch de pastorie, noch de Sint-Margrietestraat is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) maar wel op het primitief kadaster (omstreeks 1830). De bouw van de pastorie werd in het kadaster geregistreerd in 1878 als een volledige heropbouw (“réconstruction totale”). Volgens het kadaster kwam in 1912  aan de rechterzijde een nieuwe aanbouw en garage die in 1968 nog werd uitgebreid.

De pastorie bevindt zich net buiten de dorpskern en redelijk ver van de kerk van Sint-Margriete-Houtem; de Sint-Margrietestraat leidt ten oosten het dorp uit. De pastorie bevindt zich in een weinig bebouwd stuk van de gekasseide weg met rondom akkers en weiden. De pastorie heeft een groot tuinperceel met een aantal oude fruitbomen. Achteraan in het noorden is een grensbosje met hoogstammige bomen.

De pastorie heeft een ommuurd voortuintje. De muren met ezelsrug bestaan uit lokale baksteen in kruisverband. De poortpijlers met toegangshek werden in de loop der tijd vervangen. Aan de oostzijde is het voorhofje overdekt met glas en is het in gebruik als serre.

De pastorie is geconcipieerd als een symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. De voorgevel wordt gekenmerkt door het gebruik van helrode baksteen in kruisverband op een gecementeerde en wit geschilderde plint. De overige delen van het gebouw zijn opgetrokken in lokale bruine baksteen. De lijstgevel aan de straatzijde is afgezet met een houten kroonlijst op klossen. Op het gelijkvloers zijn de muuropeningen steekbogig, in omlijstingen in gobertange voorzien van een sluitsteen. Op de verdiepingen hebben de getoogde vensters T-ramen. Dit verschil in vensteropeningen kan mogelijk wijzen op een verschil in de bouwchronologie waarbij de onderste vensters nog een overblijfsel kunnen zijn van de oudere pastorie. Gobertange werd gebruikt voor de voor hoek- en sluitstenen. De lekdorpel is uitgevoerd in blauwe hardsteen. Op het gelijkvloers zijn twee sierankers aanwezig. De zijgevel in het westen is blind, in het oosten zijn er twee zoldervensters. Aan de westzijde is een kleine aanbouw onder lessenaarsdak uit dezelfde bouwfase als de pastorie. Aan de oostzijde is er een aanbouw onder gewolfd lessenaarsdak, op het kadaster ingetekend in 1912, met daarnaast een latere garage.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale leggers Tienen, Afdeling IX (Sint-Margriete-Houtem), artikel 211.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Brabant, Tienen, Afdeling IX (Sint-Margriete-Houtem), 1878/15, 1912/17, 1968/13.
  • KEMPENEERS P. 2006: Toponymie van Sint-Margriet Houtem, Tienen, 154.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom