Dorpskern Loenhout

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Loenhout

Beschrijving

De oude kern van Loenhout ligt een weinig excentrisch ten opzichte van het huidige centrum van de gemeente. De kern kent een Germaanse oorsprong en is opgebouwd volgens het schema van de zogenaamde Frankische driehoek: een langgestrekt driehoekig plein afgeboord met hoevegebouwen. De eigenlijke ontginning werd echter pas ingezet onder Maria-Theresia in de 18de eeuw. Loenhout was van oudsher een landbouwdorp en is dit tot vandaag gebleven.

De oudste bebouwing treft men aan rond de Oud-Dorpsstraat. De vroegst gedateerde woning gaat terug tot 1645 en er zijn ook enkele huizen uit de 18de eeuw. Enkele gebouwen, zoals de classicistische rentmeesterswoning uit 1786 en de Secretarishoeve uit het tweede kwart van de 17de eeuw herinneren aan de relatie tussen de oude dorpskern met het kasteel van Loenhout. Het Brouwershuis dateert uit de 18de eeuw.

Het karakter van de dorpskern wordt enerzijds bepaald door de hoeken van de straten en anderzijds door de visuele ervaring vanuit de Kerkblokstraat, Oud-Dorpsstraat en Dijkweg. De gebouwen waren geschilderd in een witte of lichte kleur, die de homogeniteit van het geheel versterkt.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingdossier DA000472, Dorpskom Loenhout, inspectieverslag (BRENDERS F. 1976).
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet; Brenders, Francis