Burgerhuis met schrijnwerkerij

Beschrijving

Het burgerhuis met schrijnwerkerij in eclectische stijl werd op het kadaster geregistreerd in 1928, door Karel Cornelis, schrijnwerker te Haacht. Overeenkomstig het beroep van de bouwheer, is de woning voorzien van zeer zorgvuldig uitgewerkt, en tevens goed bewaard, houten schrijnwerk.

De vrijstaande woning is gelegen in het centrum van het gehucht Sint-Adriaan. De woning heeft een nieuw aangelegde, grotendeels verharde voortuin.

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde leien zadeldaken met wolfseinden, op de nokpunten voorzien van een smeedijzeren bekroning. Tegen de linkerzijgevel is er een lage aanbouw, wellicht de schrijnwerkerij, van één travee en één bouwlaag onder zadeldak.

Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen op hardstenen plint, in de voorgevel met decoratief gebruik van witte baksteen voor de muurbanden en rollagen die onderbroken worden door een sluitsteen van witte natuursteen. De sterk overkragende houten kroonlijst wordt gedragen door modillons. Opvallend bij deze vrijstaande woning is dat enkel de straatgevel is uitgewerkt. De beide zijgevels zijn nagenoeg blind, hoewel afgewerkt met een verzorgde houten kroonlijst en, wat de rechterzijgevel betreft, met twee gekoppelde zoldervensters tussen uitgewerkte schoorsteenschachten.

Straatgevel met geprononceerde brede venstertravee rechts. Beneden een driezijdige houten erker met bewaarde guillotineramen, voorzien van bovenlichten met geel en wit gehamerd glas in dambordpatroon. Aflijnende houten kroonlijst op gekoppelde consoles. Hierboven een rondbogig deurvenster in een verdiepte omlijsting met rondbogige waterlijst. Verfijnd uitgewerkt drielicht met gelijkaardige bovenlichten. Het deurvenster geeft uit op een balkon voorzien van een nieuwe ijzeren leuning. In de afgeknotte top zit een rechthoekig zoldervenster. De smalle deurtravee links wordt gekenmerkt door de rechthoekige deur met zij- en bovenlicht. De originele deur bleef bewaard. Boven de deuropening is een luifel aanwezig. Op de verdieping een steekboogvenster. De vensters en de deur hebben allemaal bovenlichten zoals hoger beschreven. Het uitzicht van de aanbouw sluit hierbij aan. Rechts op het perceel bleef de betonnen afsluiting bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Haacht, Afdeling I (Haacht), artikel 1877.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Haacht, Afdeling I (Haacht), 1928/2.