Gekoppelde burgerhuizen in art deco

Beschrijving

Twee identieke, gekoppelde art-decoburgerhuizen in spiegelbeeld, op het kadaster geregistreerd in 1935 en gebouwd in opdracht van een Vermeylen Karel-Rene, handelaar te Heverlee. Deze woningen bewaren gedeeltelijk het originele schrijnwerk, dat in de bovenlichten is ingevuld met kleurrijke glas-in-loodraampjes in art deco.

De woningen behoren tot de oudste, originele bebouwing in de Elisabeth Willemslaan, een straat ontstaan in de jaren 1930, nadat Burggraaf de Spoelberch de grond afstond aan de gemeente. De Elisabeth Willemslaan vormde een nieuwe aansluiting tussen de Costerstraat en het dorpscentrum van Wespelaar. Een twintigtal vrijstaande burgerhuizen in art-decostijl werd gebouwd vóór 1939 . De meeste zijn bewaard gebleven. Vandaag wordt de straat nog altijd gekenmerkt door vrijstaande burgerhuizen van maximaal twee bouwlagen.

De woningen zijn gelegen op smalle, langwerpige percelen, die aan de straatzijde en aan de zijkant afgesloten zijn door een laag smeedijzeren hekwerk in art deco, op een bakstenen basis. Het hekwerk aan de zijkant bij nummer 25 is verdwenen.

Twee-onder-een-kapwoning in art-decostijl, bestaande uit twee identieke, gespiegelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend schilddak met aan de achterzijde grotere uitspringende dakschilden. Bruine baksteenarchitectuur met knipvoegen afgewisseld met wit bepleisterde vlakken, op een blauwe hardstenen plint; de gevels zijn afgelijnd door sterk overkragende houten daklijsten. De venstertravee is verticaal geprononceerd en afgewerkt met een geknikte top. Op het gelijkvloers wordt deze travee geaccentueerd door een trapeziumvormige, wit bepleisterde erker met onderaan drie keldergaten met art-decotraliewerk. Boven de erkers, een balkon met smeedwerk in de opengewerkte bepleisterde leuning, waarop een deurvenster met zijlichten uitgeeft, samen opgenomen in een witte, bepleisterde omlijsting. In de geveltop, een ovaal zoldervenster met sluitsteen en traliewerk.

De buitenste deurtraveeën zijn voorzien van een inpandige portiek omkaderd door een wit bepleisterde omlijsting. Portiek vooraan uitgewerkt in de vorm van een strak en recht afgelijnde spiegelboog op een pijler en halfpijler. Portiek toegankelijk via drie treden, afgewerkt met een houten balustrade en betegeld. In de portiek zit een rechthoekige voordeur met de originele houten deur met gehamerd glas met art-decoversiering en smeedwerk. Boven de gewitte deurlatei is een bovenlicht met een art-deco-glas-in-loodraam aanwezig. Naast de deur een rond zijlicht in witte bepleisterde omlijsting, eveneens voorzien van glas in lood. Boven de portiek bevindt zich een klein rechthoekig venster met gewitte latei. Bij nummer 23 is het houten schrijnwerk met art-decobovenlichten volledig bewaard. Nummer 25 heeft nieuw schrijnwerk met behoud van art-decobovenlichten.

Vrij gesloten zijgevels aan de tuinzijde op de begane grond geopend met een driezijdige erker. De plint in de zijgevels is afgewerkt met breuksteen. Aan de buitenzijde, oprit tot de originele garage. De garages met pannen wolfsdak hebben een grote centrale poort onder brede latei onder een geknikte kroonlijst. De witte houten poortvleugels zijn uitgewerkt met een drieledig naar het midden aflopend en afgeschuinde kozijn. De originele poortdeuren bleven bewaard bij nummer 23, bij nummer 25 is dit onzeker.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Haacht, Afdeling III (Wespelaar), artikel 1733.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Haacht, Afdeling III (Wespelaar), 1935/24.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom

Aanvullende informatie

De inventaristekst bevat een fout. Deze woningen werden gebouwd in opdracht van de echtparen Janssens-De Keuster (25) en Van der Straeten-De Keuster (23), waarbij de dames zussen waren. Karel Rene Vermeylen, veehandelaar in Heverlee, was niet de eigenaar van nummers 23-25, maar van de woning op nummer 47, en dat vanaf 1963.

• Informatie verkregen van Marcel Vermeylen (september 2022).