Woning Outters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Outters

Beschrijving

Woning in laatmodernistische stijl, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag in 1960 ontworpen door de Gentse architect Franz Vandersmissen in opdracht van de heer Philippe Outters.

Deze halfopen bebouwing telt drie bouwlagen onder een plat dak en heeft een noordwestgerichte voorgevel. Het parement is opgebouwd uit baksteen, met een hoge sokkel van leisteen aan de voorzijde. De gevels maken aan de straatzijde een gesloten indruk, slechts doorbroken door functioneel geplaatste, rechthoekige muuropeningen. De voordeur onder een kleine luifel bevindt zich aan de westkant op de benedenverdieping en wordt ten noorden geflankeerd door twee kleine, gekoppelde, vierkante vensters, gescheiden door een vlak in blauwe mozaïekstenen. Markante verticale elementen in de voor- en zijgevel zijn de gekoppelde vensteropeningen, gevat in een expressieve, naar boven toe verbredende, witte betonnen omlijsting, doorlopend over meerdere bouwlagen, waarbinnen de rechthoekige vensters per verdieping van elkaar gescheiden zijn door vlakken in blauwe mozaïekstenen. Het geheel leunt hierdoor aan bij de expostijl.

De achtergevel en de planindeling zijn vrij conventioneel opgevat. De ‘entree’ met toilet geeft uit in een ruime inkomhal met vestiaire en traphal. Links van de inkom bevindt zich de gesloten keuken. Aan de tuinzijde wordt de benedenverdieping ingenomen door de living. De overige verdiepingen omvatten telkens vier kamers. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA SA, 1960/10009.

Auteurs: De Houwer, Veerle