Wasserij der Vlaanderen

Beschrijving

De gebouwen van de Wasserij der Vlaanderen vervingen volgens de goedgekeurde bouwaanvraag van 9 december 1963 een rij neoclassicistische woningen. Het pand met betonconstructie werd ontworpen door studiebureau Van de Sompel en strekt zich uit tot aan de parallel gelegen Toekomststraat, waar het bedrijf sinds 1931 gevestigd was. Naar verluidt groeide de onderneming, in 1924 aan de Edward Pynaertkaai gesticht door Maurice Dossche, snel uit tot één van de grootste bedrijven voor textielreiniging in Oost-Vlaanderen.

De gesloten gevel van het industriële pand van twee bouwlagen telde oorspronkelijk twaalf traveeën onder plat dak met vlakke, brede, betonnen kroonlijst. Het parement is volgens de plannen opgebouwd uit ‘wit verglaasde gevelsteen’ in stapelverband. Op de inkomtravee links na waren de traveeën blind. In 2002 werd een vergunning afgeleverd voor de twee boven elkaar geplaatste poortopeningen die de zesde en zevende travee doorbreken. De traveeën worden van elkaar gescheiden door smalle, bijna gevelhoge verticale nissen ingevuld met een combinatie van stalen ramen, beton, matglas en glasbouwstenen.

De inkom met gekoppelde deurvensters in de eerste travee, wordt gemarkeerd door een gesloten, vooruitspringend gevelvlak op de verdieping, waarop volgens de plannen het logo van de wasserij was aangebracht. Op het dak markeert een dwars op de gevel geplaatst balkvormig element opgebouwd uit baksteen en beton en aan weerszijden voorzien van het opschrift ‘FIT’ deze toegang. Volgens advertenties van de wasserij stond ‘FIT’ voor een bepaald type luxe afwerking die werd aangeboden. Een tweede, balkvormig volume uit gebouchardeerd beton, parallel met de straat, stond op het dak ter hoogte van de negende travee. Dit wordt, net als de betonnen kroonlijst, momenteel aan het oog onttrokken door een bekleding met golfplaten. De bouwplannen voorzagen in een paneel met orthogonaal opschrift ‘Wasserij der Vlaanderen’, dicht bij de kroonlijst aangebracht van de negende tot de twaalfde travee. Nu is er vanaf de negende travee ter hoogte van het plafond van het gelijkvloers nog een restant van een hoekig cursief opschrift ‘Wasserij der Vlaanderen’ aanwezig, zoals dit ook op de gebouwen aan de kant van de Toekomststraat staat.

Het gebouw staat leeg sinds 2011 en zou, met behoud van gevel, een nieuwe invulling krijgen voor buurtwerking.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA SA, 1963 SA 11.440.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 2002/60162.