erfgoedobject

Woning Pennoit

bouwkundig element
ID
306745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306745

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Pennoit
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Grondige verbouwing door architect Luc Pennoit van een bestaande woning in zijn eigendom. Hoewel het pand verbouwd is volgens een in 1982 goedgekeurde bouwaanvraag, sluit het qua vormgeving nog sterk aan bij het brutalisme van Gentse bureaus als BARO en Raman en Schaffrath.

De rijwoning is ingeplant op een smal perceel, dat aan straatzijde op het zuidwesten gericht is. Het pand telt drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat door de brede kroonlijst in PVC aan het zicht onttrokken wordt. Het parement is opgebouwd uit bruine baksteen, met enkele onderdelen in witbepleisterd beton op de eerste verdieping.

De gevel is blind op de bovenverdieping, op een smalle, verticale vensteropening rechts van het midden na, die deels met hout is ingevuld. De gevel op de eerste verdieping is volledig opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen en verlevendigd door een vooruitspringend balkon onder een luifel, beide van een witte bepleistering voorzien en verbonden door een verticale tussenstijl. Door het materiaalgebruik, het aanwenden van betonnen luifels en balkons doet de architect de woning aansluiten bij de naastgelegen panden. De benedenverdieping wordt volledig ingenomen door de garagepoort en de voordeur, beide van dezelfde zwartbruin geschilderde, verticale beplanking voorzien en met één gemeenschappelijke dwarsregel/deurklink die de volledige gevelbreedte overspant. Een schuin geplaatst bovenlicht boven de voordeur maakt de verbinding met de raampartij op de eerste verdieping.

Ook de indeling van de woning werd grondig gemoderniseerd bij de verbouwing. De klassieke enkelhuisstructuur werd vervangen door een open plan op alle verdiepingen, met uitzondering van de gang op de benedenverdieping. De leefruimte op de eerste verdieping heeft ter hoogte van de vrij centraal ingeplante schouw een dubbele hoogte, wat voor een interessant ruimtelijk effect moet gezorgd hebben. De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1982/1059.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Pennoit [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306745 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.