Woning Defevere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Defevere

Beschrijving

Sobere, modernistische woning uit 1976, naar ontwerp van de architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath, gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw Defevere.

De halfvrijstaande woning met parement in roodbruine baksteen in halfsteens verband telt drie verdiepingen onder een met donkergrijze, betonnen sneldekpannen gedekt zadeldak (nok parallel met de straat), voorzien van twee slanke, hoge, cilindervormige schoorstenen. De zuidwestgerichte voorgevel van drie traveeën maakt een gesloten indruk. De eerste travee is blind, de derde travee wordt alleen op het gelijkvloers doorbroken door een garagepoort. De centrale deurtravee wordt vanaf de borstwering van de eerste verdieping gemarkeerd door een hoekige, beglaasde erker, die ook de tweede verdieping overspant, naar boven toe versmalt en uitloopt in een dakvenster. De twee schoorstenen met een sterk industrieel karakter komen ook voor bij andere werken van de architecten. De linker schoorsteen veruitwendigt een volgens de bouwplannen indrukwekkend, twee verdiepingen overspannend haardvolume, eveneens een element dat in meerdere woningen van de architecten voorkomt.

De zichtbare zijgevel is grotendeels blind en wordt slechts doorbroken door enkele vensters, die deel uitmaken van een centrale, verticale strook in het midden van het gevelvlak, met centraal een dieperliggend balkon, gemarkeerd door zichtbeton. De achtergevel met functioneel geplaatste vensteropeningen is iets meer opengewerkt. Volgens de plannen loopt het centrale deel van het dak aan de achterzijde dieper door en overdekt het op het gelijkvloers het terras.

Volgens het bouwdossier wordt de benedenverdieping gekenmerkt door een open planindeling, waarbij zit- leef- en eetruimte en keuken met elkaar in open verbinding staan. Ook in de hoogte is de woning volgens de plannen opmerkelijk ruimtelijk uitgewerkt, wat onder meer tot uiting komt in de centrale zitruimte met vide erboven en met het haardvolume dat twee verdiepingen overspant. De architecten werken ook met splitlevels. De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Denijs-Westrem, Stijn Streuvelslaan 5.

Auteurs: De Houwer, Veerle