Woning Claessens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Claessens

Beschrijving

Sobere, modernistische woning uit 1972, naar ontwerp van de architecten Raman en Schaffrath, gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw Claessens.

De halfvrijstaande woning met parement in roodbruine baksteen telt drie verdiepingen onder een met donkergrijze betonpannen gedekt zadeldak (nok parallel met de straat). De zuidwestgerichte voorgevel van drie traveeën maakt een vrij gesloten indruk. De centrale deurtravee wordt gemarkeerd door een gevelhoge insprong met rechthoekig grondplan en op de voordeur na blind gevelvlak. De eerste travee wordt op de eerste en tweede verdieping doorbroken door overhoekse vensters. De derde travee heeft een meer open karakter, met een groot, vierkant venster op de eerste verdieping, gekoppeld aan de garagepoort op de benedenverdieping. Beide zijn van elkaar gescheiden door een horizontaal gevelpaneel. Volgens de plannen was boven de garage een balkon voorzien, met een rechthoekig venster dat doorliep tot de centrale travee.

De achtergevel, met functioneel geplaatste vensteropeningen, is iets meer opengewerkt. Hier is de centrale travee uitgewerkt als een uitsprong.

Volgens de plannen werken de architecten in het interieur met de voor hen kenmerkende splitlevels. Per verdieping worden meerdere hoogteverschillen gecreëerd, niet alleen tussen de straatzijde en de tuinzijde van de woning, maar ook tussen de linkerkant en de rechterkant, wat voor een boeiende ruimtewerking met verschillende doorzichten zorgt.

Op het eerste niveau wordt de kruipruimte van 1m25 hoogte aan de noordkant geflankeerd door de garage op straatniveau. Op de eerste verdieping, die in vloerniveau varieert van 1m25 tot 2m25, liggen boven de kruipruimte de keuken aan straatzijde en de eetruimte aan tuinzijde. Boven de garage ligt aan de straatzijde de leefruimte en aan de tuinzijde een berging. De leefruimte is voorzien van de voor de architecten kenmerkende schouw die meerdere verdiepingen overspant en hier volgens de plannen voorzien is van een basis in baksteen, voorzien van een cilindervormige metalen schouwpijp. De tweede verdieping, van niveau 3.25 tot 5.00, omvat drie slaapkamers, een badkamer en een studio. De zolderverdieping omvat tot slot nog een vierde slaapkamer en een berging.

De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Denijs-Westrem, Stijn Streuvelslaan 7.