Woning De Baets

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Baets

Beschrijving

Halfvrijstaande woning in brutalistische stijl, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1970 opgetrokken naar ontwerp van de architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath voor de heer en mevrouw De Baets.

De woning, met parement in bruine Scheldesteen, telt drie bouwlagen onder een combinatie van platte daken en lessenaarsdaken, doorbroken door twee slanke, naast elkaar geplaatste ronde, roestvrijstalen schoorsteenpijpen, een element dat bij meerdere woningen van het architectenduo voorkomt. Het metalen schrijnwerk heeft een paarsbruine tint, mogelijk een wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke toestand. De woning, met oostgerichte straatgevel, wordt voorafgegaan door een voortuin met een expressief verspringende lage tuinmuur in baksteen. De brutalistische expressie van de woning berust op de sterk gesloten, monolithische indruk die het pand maakt, waarbij grote blinde muurvlakken in verzorgd baksteenmetselwerk met enkele details in zichtbeton, beperkt verlevendigd door in- en uitsprongen, worden doorbroken door rechthoekige vensteropeningen. In de voorgevel worden modernistische bandvensters op de verdiepingen afgewisseld met bescheiden verticale stroken in glasbouwsteen op de benedenverdieping.

De toegang tot de woning bevindt zich in een verdiepte, door zichtbeton geaccentueerde nis in de zijgevel. Een ander markant element in deze gevel is een centrale, rechthoekige insnede bovenaan het gevelvlak, die een vide markeert.

Kenmerkend voor het werk van deze architecten, zoals te zien op de bouwplannen, is het gebruik van splitlevels in het interieur, wat garant staat voor een boeiende ruimtewerking binnen. De lager gelegen voorkant en de achterkant van de woning worden als het ware uit elkaar geschoven en tussen beide volumes wordt een centrale vide ingebracht, die zorgt voor lichtinval tot in de kern van de woning. De leefruimte, keuken en eethoek op verschillende niveaus staan in open verbinding met elkaar. Een ander typerend element voor het werk van Raman en Schaffrath is de indrukwekkende betonnen haard met slanke metalen schouwen (volgens contemporaine interieurbeelden knalgeel geschilderd) die de vide volgt en meerdere verdiepingen overspant.

Aan de achterzijde van de woning werd een veranda aangebouwd. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Dienstencentrum Mariakerke, Bouwaanvragen Wondelgem, 1970/WO/27.
  • RAMAN J. s.d.: 1969 Wondelgem [online], http://users.skynet.be/joencie/halfopen.html# (geraadpleegd op 5 augustus 2019).

Auteurs: De Houwer, Veerle