Don Boscocollege Zwijnaarde

Beschrijving

Groots opgezet naoorlogs schoolcomplex met leslokalen, internaat, sportzaal en dienstgebouwen in functionalistische, modernistische stijl naar ontwerp van Adrien Bressers.

Het complex werd gebouwd op een terrein in de tweede bouwzone, ten zuidoosten begrensd door de lintbebouwing van de Grotesteenweg-Noord, ten noordoosten door de autosnelweg E17. Verder is het terrein omringd door bosbuffer-, landbouw- en natuurgebied. De bebouwing bestaat uit verschillende losstaande bouwvolumes opgetrokken in verschillende bouwfases. De eerste 2 gebouwen werden vergund op 7 juni 1961 en bestonden uit een langwerpig volume van drie bouwlagen met haaks daarop een volume met twee bouwlagen. Op 3 december 1963 wordt de bouwvergunning afgeleverd voor een derde vleugel bestaande uit een twee bouwlagen hoge vleugel met sportzaal en aansluitend klaslokalen. Deze vleugel wordt vanaf 2000 uitgebreid met enkele klaslokalen in een overeenkomstige stijl.

Adrien Bressers ontwierp deze sobere functionele schoolgebouwen in betonnen skeletbouw, met kolommen, lintelen en kroonlijst in glad zichtbeton. Tussen de kolommen zijn de panelen en penanten uitgevoerd met een parement in zandkleurig ‘heidebloem’ baksteenmetselwerk in halfsteens verband op een plint in blauwe hardsteen en voorzien van aluminium ramen. De wolfsdaken zijn licht hellend (bitumen) en door hun geringe helling amper zichtbaar vanaf de begane grond. De architect kiest voor een zeer rationele bouwwijze zonder decoratieve elementen. De hoofdingang van de school bevindt zich in één van beide risalieten van de voorgevel van het hoofdgebouw. Anders dan op de initiële plannen kreeg dit risaliet als enig onderdeel van de eerste bouwfase een meer gedetailleerde uitwerking door het gebruik van glas in lood in verticale stroken op de eerste en de tweede bouwlaag.

Het terrein met gebouwen, speelplaatsen en sportterreinen wordt deels omzoomd door Italiaanse populieren (populus nigra var. Italica).

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Zwijnaarde, Grotesteenweg-Noord 113-115, 1961 en 1963.

Auteurs: Lenaerts, Tom