Elektriciteitscabine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine

Beschrijving

Rode, eclectische elektriciteitscabine, afgaande op de gegevens in de literatuur en het kadaster, gebouwd in 1917 in opdracht van de gemeente Bertem. In het dorpscentrum van Vossem, deelgemeente van Tervuren, staat een gelijkaardige elektriciteitscabine.

Deze elektriciteitscabine was in Bertem destijds het symbool van de modernisering. In een frontblad van augustus 1917 leest men: "De elektriciteit werd naar Bertem gelegd en vele inwoners maken er gebruik van, want petrolie is uiterst duur en dikwijls onvindbaar." In het archief van het kadaster leest men dat er "een perceel van den weg gevormd" werd voor dit "gebouw der gemeente voor de electrische herleiding". In 1948 verkocht de gemeente de elektriciteitscabine met de strook grond ernaast aan de Compagnie Auxiliaire d’Electricité. Op een voorontwerp uit 1992 kan men lezen dat de houten deuren vervangen werden door een metalen deur met verluchtingsopening. Daarnaast werden er nog technische werken uitgevoerd, zoals het maken van kabelkokers. Eandis plande in 2015 om de cabine te slopen maar op vraag van de gemeente Bertem ging dat niet door omdat zij dit bouwkundig erfgoed liever bewaard zag.

Als men de toestand op het moment van inventarisatie vergelijkt met historische foto’s, ziet men dat de cabine goed bewaard is. De kleine verschillen tussen de oudste foto en de foto uit 1978 betreffen het verdwijnen van de bekabeling en het metaalwerk aan de zijgevel van het torentje en het verplaatsen van de regenpijp. Na 1978 is ook het metaalwerk van de voorgevel van het torentje verwijderd. De trap heeft één trede minder, waarschijnlijk omdat het niveau van de openbare weg verhoogd is. Ook het dak van de cabine werd de laatste decennia gerenoveerd.

Beschrijving

De cabine is vlakbij de Voer gelegen, aan het Voerwegje, voetweg 46, op de hoek van de Dorpstraat en de Fr. Dottermansstraat. De elektriciteitscabine heeft een rechthoekige plattegrond. Ze telt één travee en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak, waaruit een torenvormig volume onder leien zadeldak steekt. De elektriciteitscabine in eclectische stijl is opgetrokken uit rode baksteen op gecementeerde plint. De gevel aan straatzijde is uitgewerkt als voorgevel, met een parement van helrode baksteen, doorbroken met een steekboogdeur met drie hardstenen treden, een betraliede oculus boven de deur en een klein, afgesloten steekboogvenster met rollaag links van de deur. De decoratieve muurband en de omlijsting van de oculus en de deur zijn in witte baksteen, met blauwe hardsteen voor hoek- en sluitstenen. Op het moment van inventarisatie heeft de decoratieve muurband een blokpatroon, maar op de historische foto’s ziet men duidelijk een witte band. Of het parement in het verleden geschilderd is, is niet duidelijk.

De overige gevels zijn opgetrokken in donkerrode verankerde baksteen, waarbij de achtergevel resten van witte overschildering laat zien. De noordelijke achtergevel  heeft een oculus. Ook aan de achterzijde van het torenvormige volume bevindt zich een kleine oculus.

• Archief patrimonium Eandis, diverse documenten.
  • Documentatiecentrum 'De Pastorij', Erfgoedkamer Bertem.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Bertem, afdeling I (Bertem), 1918/11.
  • VANNOPPEN H. 1978: De geschiedenis van Bertem, de parel van de Voervallei, Tielt.

Auteurs: Van Meerbeeck, Nina