Twee identieke hoeven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee identieke hoeven

Beschrijving

Identieke hoeven in een eclectische bouwtrant, daterend van de jaren 1920. Afwijkend van regionale hoevebouw. Nummer 1, zogenaamd "Wittebroodmolenhoeve", ten gevolge haar ligging nabij de "Wittebroodmolen", links voorkomend op A. Sanderus' afbeelding van het voormalige kasteel van Hallebast. Vernield op 21 april 1916.

Hoeven met links boerenhuis, een centrale, lagere stalvleugel en rechts dwarsschuur op L-vormige plattegrond. Rode baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde muurgedeelten, onder meer getrapte aflijning van zijgevels, op gecementeerde plint. Siertuintje om het huis. Achtergelegen erf, begrensd door recente loods. Boerenhuis, dubbelhuistype van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder mank wolfsdak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), met overstekende rand, rustend op houten schoorstukken; klimmende dakvensters aan voor- en achterzijde, aangepast bij nummer 1. Rechthoekige muuropeningen voorzien van arduinen kruis- of kloosterkozijnen onder getoogde ontlastingsboog met bepleisterd boogveld; (oorspronkelijk) beluikte vensters. Erfgevel met in- en uitspringende muurgedeelten. Uitbouw (deels aangepast) onder lessenaarsdak, rechts achteraan. Stal- en haakse schuurvleugel onder lager zadeldak (mechanische pannen). Straatgevel getypeerd door middel van steunberen met versnijdingen. Muuropeningen, zie woonhuis. Schuur thans tot stal verbouwd, zie dichtgemetselde rondbogige schuurpoort.

• WERBROUCK W., Dikkebus in oude foto's, 1900-1950, Dikkebus, 1986, p. 191.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine