Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is een pijlerkapel opgericht door het echtpaar Jan-Baptist De Wals en Dorothea Van Eycken uit Bertem in 1878.

De kapel werd opgericht exact 20 jaar na de verschijningen in Lourdes. Of het echtpaar Lourdes effectief bezocht heeft, is niet bekend. Het richtte bovendien een stichting op om de toekomst van de kapel te verzekeren. Doorheen de jaren onderhielden verschillende families de kapel. In 2000 werd ze gerestaureerd door de ornithologische vereniging De Zanglijster ter ere van hun 40ste verjaardag. Op 30 april van datzelfde jaar werd de veldkapel feestelijk ingewijd, zoals men kan aflezen van een plaatje bovenaan de trap.

De oudste kaart waarop de kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd afgebeeld, is de topografische kaart van het NGI van 1891. De kapel werd nooit ingetekend op het kadaster.

Beschrijving

De kapel is gelegen op de grens van Bertem en deelgemeente Leefdaal, en staat op een hoge berm aan het onverharde deel van de Kerstraat, te midden van velden en weilanden. Om de kapel te bereiken, dient men een trapje van tien betonnen treden, omlijst met blauwe hardsteen te beklimmen.

De kapel zelf is omringd door een halfcirkelvormige gecementeerde muur. De kapel is opgebouwd uit gecementeerde baksteen en heeft een overkragend, leien zadeldak met een houten windbord dat groen geschilderd is. De beeldnis is rondboogvormig en heeft een blauwe hardstenen omlijsting met pilastertjes. De boog van de omlijsting is witgeschilderd en hierop kan men "O.L. Vrouw van Lourdes B.V.O." lezen. De nis wordt afgesloten door een wit geschilderd smeedijzeren hek. Binnenin bevindt zich een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de grot en Bernadette.

In de achtergevel bevindt zich een ruitvormige gedenksteen die verwijst naar de oprichters van de kapel "gesticht door J.B. Dewals en D. Van Eycken 1878".

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • BRUMAGNE W. 2001: De Veronewijk en haar kruiskapel, Vura ducum 4, Leefdaal, 63.
  • SOMEREYNS S. 1981: Kapellen en kruisen van Vlaams-Brabant: Leefdaal - St.Verone, Eigen Schoon en de Brabander 64.4-6, 232.
  • S.N. 2009: Versteende geloften : kapellen in Tervuren en Bertem, Tervuren, 74-75.

Auteurs: Van Meerbeeck, Nina