Grafteken voor Jean Brusselmans

Beschrijving

Naoorlogs modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde kunstschilder Jean Brusselmans (1884-1953).

Nabij de kruising van de d’Arconatistraat en de Stationsstraat ligt de gemeentelijke begraafplaats van Dilbeek. Ten westen van het hoofdpad, op het grafperceel dil3010 (gemeentelijk register van grafpercelen) werd de kunstenaar Jean Brusselmans samen met zijn echtgenote Marie-Louise Frisch begraven. Het grafteken werd opgericht bij de dood van Marie-Louise Frisch in 1943 of bij de dood van Jean Brusselmans in 1953.

Hardstenen sober vormgegeven modernistisch grafteken zonder enige religieuze connotatie. Het grafteken bestaat uit een rechthoekige bodemplaat die beide graven afdekt, erbovenop een kleinere hardstenen zerk met opliggende metalen letters "J.B Busselmans / J. Marie Frisch" en een stèle met ingekapte letters. Op de stèle staat in het typische handschrift van Jean Brusselmans het opschrift "L’existence/ d’un artiste/ est toujours/ héroique/ Jean Brusselmans".

De kunstschilder Jean Brusselmans (1884-1953) werd in Brussel geboren. Hij volgde avondschool aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. In 1911 huwde hij met Marie-Louise Frisch (1889-1943). Vanaf 1924 woonde het gezin Brusselmans in de Kaudenaardewijk in Dilbeek, in de huidige Brusselmansstraat. Van op die plek schilderde hij ontelbare keren het landschap. Vandaag wordt Brusselmans beschouwd als een kunstenaar die zowel binnen het Brabantse fauvisme als het Vlaamse expressionisme thuis hoorde doch steeds zijn eigen koers volgde.

• CAPENBERGS J. 2013: Verhalen in steen: erfgoed in Dilbeek, Dilbeek, 7.
  • DE VOS D. & DE DAUW N. 1980: Jean Brusselmans retrospectieve tentoonstelling Groeningemuseum Brugge 20 september – 30 november 1980, Brugge, 19-34 + 55-77.
  • JACOBS P. 2000: Brusselmans, J. (Jean) in: JACOBS P., Beeldend Benelux A-Ch, Tilburg, 564-565.
  • PIRON P. 1999: Brusselmans, Jean in: PIRON P., De Belgische Beeldende Kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw A-K, Brussel, 151.
  • Informatie verkregen van de dienst burgerzaken van de gemeente Dilbeek (23 maart 2018).

Auteurs: Mertens, Joeri