Grafteken voor Jean Brusselmans

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Dilbeek
Deelgemeente Dilbeek
Straat d'Arconatistraat
Locatie d'Arconatistraat zonder nummer, Dilbeek (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Thematische beschermingen herinventarisatie Vlaamse Rand (beschermingen: 2015 - 2017).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Graf van de kunstschilder Jean Brusselmans

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiegrafzerken
Stijlmodernisme
Dateringna WO II

Beschrijving

Naoorlogs modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde kunstschilder Jean Brusselmans (1884-1953).

Nabij de kruising van de d’Arconatistraat en de Stationsstraat ligt de gemeentelijke begraafplaats van Dilbeek. Ten westen van het hoofdpad, op het grafperceel dil3010 (gemeentelijk register van grafpercelen) werd de kunstenaar Jean Brusselmans samen met zijn echtgenote Marie-Louise Frisch begraven. Het grafteken werd opgericht bij de dood van Marie-Louise Frisch in 1943 of bij de dood van Jean Brusselmans in 1953.

Hardstenen sober vormgegeven modernistisch grafteken zonder enige religieuze connotatie. Het grafteken bestaat uit een rechthoekige bodemplaat die beide graven afdekt, erbovenop een kleinere hardstenen zerk met opliggende metalen letters "J.B Busselmans / J. Marie Frisch" en een stèle met ingekapte letters. Op de stèle staat in het typische handschrift van Jean Brusselmans het opschrift "L’existence/ d’un artiste/ est toujours/ héroique/ Jean Brusselmans".

De kunstschilder Jean Brusselmans (1884-1953) werd in Brussel geboren. Hij volgde avondschool aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. In 1911 huwde hij met Marie-Louise Frisch (1889-1943). Vanaf 1924 woonde het gezin Brusselmans in de Kaudenaardewijk in Dilbeek, in de huidige Brusselmansstraat. Van op die plek schilderde hij ontelbare keren het landschap. Vandaag wordt Brusselmans beschouwd als een kunstenaar die zowel binnen het Brabantse fauvisme als het Vlaamse expressionisme thuis hoorde doch steeds zijn eigen koers volgde.

  • CAPENBERGS J. 2013: Verhalen in steen: erfgoed in Dilbeek, Dilbeek, 7.
  • DE VOS D. & DE DAUW N. 1980: Jean Brusselmans retrospectieve tentoonstelling Groeningemuseum Brugge 20 september – 30 november 1980, Brugge, 19-34 + 55-77.
  • JACOBS P. 2000: Brusselmans, J. (Jean) in: JACOBS P., Beeldend Benelux A-Ch, Tilburg, 564-565.
  • PIRON P. 1999: Brusselmans, Jean in: PIRON P., De Belgische Beeldende Kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw A-K, Brussel, 151.
  • Informatie verkregen van de dienst burgerzaken van de gemeente Dilbeek (23 maart 2018).

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van d'Arconatistraat

d'Arconatistraat (Dilbeek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.