Grafteken voor Victor Servranckx

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Machelen
Deelgemeente Diegem
Straat Zaventemsesteenweg
Locatie Zaventemsesteenweg zonder nummer, Machelen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Thematische beschermingen herinventarisatie Vlaamse Rand (beschermingen: 2015 - 2017).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Graf van de kunstenaar Victor Servranckx

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde abstract-geometrische schilder en designer Victor Servranckx (1897-1965) uitgevoerd door het atelier Beernaert.

Servranckx werd bijgezet op de begraafplaats in Machelen (Diegem), meer bepaald achteraan op de begraafplaats nabij het centrale pad.

Het grafteken voor de kunstenaar bestaat uit een rechthoekige granieten zerk, volgens het metalen naambordje geproduceerd door het aannemersbedrijf Beernaert met daarop in eenvoudige opliggende metalen letters het opschrift ‘Victor Servranckx/ Kunstschilder/ en beeldhouwer/ 1897-1965/ en zijn echtgenote/ Angeline Turcksin/ 1906-1997’. Bovenaan op de zerk ligt de door de kunstenaar gesigneerde hardstenen cirkelvormige sculptuur Opus 2 uit 1923. Een cruciaal werk in het oeuvre van Servranckx is zijn beeld Opus 1 uit 1921. De gebroken bol in combinatie met een kleinere erin gevatte bol, parallelle lijnen en vlakken wordt een ‘Leitmotiv’ in het abstracte oeuvre van Servranckx. Het beeld Opus 2 is een platte versie van het Opus 1 en bestaat uit een combinatie van een gefragmenteerde cirkel met een kleine cirkelvormige kern en omringende segmentvlakken. Links eronder een metalen Latijns kruis.

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Omhaagde begraafplaats

Zaventemsesteenweg zonder nummer, Machelen (Vlaams-Brabant)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.