erfgoedobject

Grafteken voor Victor Servranckx

bouwkundig element
ID
306776
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306776

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde abstract-geometrische schilder en designer Victor Servranckx (1897-1965) uitgevoerd door het atelier Beernaert.

Servranckx werd bijgezet op de begraafplaats in Machelen (Diegem), meer bepaald achteraan op de begraafplaats nabij het centrale pad.

Het grafteken voor de kunstenaar bestaat uit een rechthoekige granieten zerk, volgens het metalen naambordje geproduceerd door het aannemersbedrijf Beernaert met daarop in eenvoudige opliggende metalen letters het opschrift ‘Victor Servranckx/ Kunstschilder/ en beeldhouwer/ 1897-1965/ en zijn echtgenote/ Angeline Turcksin/ 1906-1997’. Bovenaan op de zerk ligt de door de kunstenaar gesigneerde hardstenen cirkelvormige sculptuur Opus 2 uit 1923. Een cruciaal werk in het oeuvre van Servranckx is zijn beeld Opus 1 uit 1921. De gebroken bol in combinatie met een kleinere erin gevatte bol, parallelle lijnen en vlakken wordt een ‘Leitmotiv’ in het abstracte oeuvre van Servranckx. Het beeld Opus 2 is een platte versie van het Opus 1 en bestaat uit een combinatie van een gefragmenteerde cirkel met een kleine cirkelvormige kern en omringende segmentvlakken. Links eronder een metalen Latijns kruis.


Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begraafplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Grafteken voor Victor Servranckx [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.