Grafteken voor Oscar De Clerck

Naoorlogs modernistisch grafteken voor de beeldhouwer Oscar De Clerck (1892-1968).

Modernistisch gefrijnd hardstenen grafteken bestaande uit een bodemplaat met verhoogde zerk en licht overstekende dekplaat. Erachter staat een vrijstaande smalle rechthoekige stèle met een bronzen portret voorstellende Oscar De Clerck. Op de voorzijde van de bodemplaat staat in verdiepte letters "Bestendige vergunning" en "Menten Julien/ St-Truiden". Voor de zerk werd een gedenksteen aangebracht met in opgelegde metalen letters "Un grand/ sculpteur/ de XXe siecle" en een palmtak met de medaille en de letters SLdH. De palmtak verwijst naar Oscar De Clercks opname als Officier de l’Ordre des Palmes Académiques en de letters naar zijn benoeming tot Chevalier de la Légion d’Honneur. De zerk werd voorzien van het epitaaf uitgevoerd in fraai vormgegeven opliggende letters, uitgekapt in de steen: "1892-1968/ Oscar De Clerck/ kunstbeeldhouwer/ er.dir.acad.scho.kunst.Leuven/chev.legion d’honneur/off. Kroon Leopoldsorde" en "1915-1972/ Marie-Therese Dommary. Achteraan op de zerk ligt een hardstenen Grieks kruis.

Auteurs: Mertens, Joeri