Begraafplaats van Asse

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Naoorlogse begraafplaats gestructureerd door een lijnaanplanting van taxus en hulst leidend naar een calvarie ontworpen door Antoon Van Parys (1886-1963).

De begraafplaats met lijnaanplanting

De begraafplaats van Asse ligt ten noordoosten van de dorpskern van Asse in een van oudsher landelijk gebied. De begraafplaats werd kadastraal geregistreerd in 1945. Volgens de gegevens verstrekt door de gemeente gebeurde de eerste bijzetting in 1946. De taxus- en hulststruiken werden vermoedelijk bij de aanleg van de begraafplaats aangeplant, getuige hun indrukwekkende afmetingen.

De begraafplaats heeft een oost-west gerichte centrale as met in het westen de toegangspoort en op het eindpunt van de as de omhaagde calvarieberg. De plattegrond bestaat uit twee in elkaar geschreven en ten opzichte van elkaar gekantelde vierkanten. Dat wordt gecombineerd met diagonaal kruisende paden. De structuur gaat duidelijk terug op historische tuinontwerpen die in de 20ste-eeuw herontdekt worden. De aanleg wordt benadruk door de flankerende geschoren bollen van gewone taxus of venijnboom (=Taxus baccata) en de geschoren hulsten (=Ilex aquifolium). De 92 taxusstruiken langs de paden hebben een hoogte van gemiddeld 2,5 meter en een omtrek van gemiddeld 4 meter op ongeveer 10 centimeter boven het maaiveld gemeten. De 4 hulsten bereiken een hoogte van 3,5 tot 4 meter en een omtrek tot 7,4 meter.

Langs de Mollemseweg wordt de begraafplaats afgesloten door een geschoren taxushaag met ervoor, aan de kant van de begraafplaats op stam gezette hulstbollen. De meerstammige hulstbollen op stam hebben een hoogte van 3 à 4 meter en een scheerhoogte van 1,50 meter. Ze hebben een kruindiameter van 2,10 meter en de stamomtrek varieert van 50 tot 60 centimeter op 1 meter hoogte. Eén exemplaar heeft een omtrek van 84 centimeter op een hoogte van 50 centimeter. Mogelijk waren de hulststruiken oorspronkelijk ook kegelvormig gesnoeid en zijn ze pas in een later stadium op stam gezet, getuige de snoeiwonden op de stammen.

De calvarie

Op het einde van het centrale hoofdpad, in de oostelijke hoek van de begraafplaats werd de calvarie opgericht.

De calvarie is omgeven door een taxushaag van 1,4 meter hoog, variërend van 40 cm breed (achter links) tot 120 centimeter breed vooraan. Links en rechts van de calvarie staan twee hulststruiken met een stamomtrek van 63 en 88 centimeter op een hoogte van 10 centimeter en een hoogte van ongeveer 2,5 meter.

De calvarie is opgetrokken op een lichte verhoging, afgewerkt met breuksteen. De stenen liggen verspreid zonder een duidelijke structuur te suggereren. Het calvariekruis is vervaardigd uit hout met daarop de bronzen 'Christus met de hangende handen' van Antoon Van Parys. Het werk is gesigneerd op de voet van het bronzen kruis. De Christus is opgehangen met gestrekte armen aan de dwarsbalken. Het hoofd rust op de rechter schouder. De knieën zijn opgetrokken en het volledige lichaam draait naar links. De voeten werden plat op het kruis geplaatst. Boven het hoofd staat het opschrift INRI.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Asse, afdeling II, 1945/8.
  • EVRARD J. 1995: Beeldhouwers Antoon en Luc Van Parys Hun leven en werk, s.l.
  • VAN DEN ABEELE M. 2009: De graf- en oorlogsmonumenten van Antoon Van Parys ,onuitgegeven masterscriptie, Universiteit Gent.
  • Telefonische informatie verstrekt door de gemeente op 19 april 2018.

Auteurs: Mertens, Joeri