Hoeve Manquetiendehof en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Manquetiendehof

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, daterend van 1895 - zie arduinen jaarstenen - gelegen aan de kruising met de Steenakkerstraat. Verspreide opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder doorlopend zadeldak (Vlaamse + mechanische pannen) met overkragende rand op houten modillons. Rood-wit beschilderd houtwerk. Grotendeels onverhard erf met omsloten moestuin en geplaveide stoep voor het boerenhuis; ten oosten erfoprit, rechts geflankeerd door neogotisch kapelletje onder overkragend zadeldak met windborden (drielobversiering). Drenkplaats ten noorden van het hof. De oude hoeve bevond zich in de 18de eeuw iets verderop.

Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: vier links gelegen staltraveeën + vier traveeën tellend woonhuis, waaronder rechts een opkamertravee. Getoogde muuropeningen onder strekse latei; beluikte vensters, onder meer drielicht, op arduinen lekdrempel; deur met verdeeld bovenlicht. Analoge achtergevel. Rechter zijgevel voorzien van twee getoogde kelderopeningen, een rondbogig zoldervenster en jaarsteen in de top. Aanbouwsel (stal) onder lessenaarsdak tegen linker zijgevel.

Ten noordoosten, dwarsschuur (nokrichting loodrecht op het huis) met links stalgedeelte en rechts wagenhuis. Getoogde stalopeningen naast rechthoekige schuifpoorten. Analoge achtergevel. Zijpuntgevels getypeerd door beluikt rondboogvenster (laad-) en rond uilengat. Jaarsteen in rechter zijgevel.

Ten noorden, overdekte mestvaalt: eenbeukige constructie van drie traveeën op rechthoekige plattegrond, onder overkragend zadeldak rustend op getrapte schouderstukken. Voorpuntgevel met rondboogpoort, uilengat en jaarsteen. Analoge achtergevel, evenwel dichtgemetselde rondboogpoort. Lange gevels getypeerd door rondboognissen. Omlopend cordon ter hoogte van aanzet van de rondbogen.

Traditioneel bakhuis (nokrichting loodrecht op het huis) en bakstenen kippenhok, respectievelijk ten zuiden en ten noorden van het boerenhuis.

• WERBROUCK W., Hedendaagse Dikkebusse hoeven en hun bewoners, Dikkebus, 1985, p. 247-249.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine