Villa Edelweiss

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Edelweiss

Beschrijving

Gaaf bewaarde, eclectische woning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met beeldbepalende ligging ten noorden van het kerkplein. Voorheen lag er achter de woning een ruime ommuurde tuin; in 2009 werd echter een bouwvergunning afgeleverd voor het bouwen van zes appartementen en een woning in de tuin.

Historiek

Tot het begin van de 20ste eeuw bevond zich hier de drankgelegenheid 'In den Meyboom'. Het café was een langwerpig pand opgetrokken uit kalkzandsteen en werd voorafgegaan door een rij linden. Volgens J. Lauwers werd het café in 1911 afgebroken en vervangen door Villa Edelweiss. Op het kadaster wordt evenwel pas in 1921-1922 de verkoop geregistreerd van twee aan elkaar grenzende percelen, bestaande uit puinen, een hof en een broeikas. Verkoper was beenhouwer Emiel Lodewijk Disters-Haesaerts, de weduwe en kinderen. De percelen werden aangekocht door beenhouwer Lodewijk Moyens-Van Pevenage uit Ixelles (Elsene) die er een huis met garage en lusthof liet bouwen. Als jaar van ingebruikname wordt 1919 aangehaald. Hierop voortgaande is het dus waarschijnlijk dat het bestaande pand net als de directe omgeving zwaar werd beschadigd in 1914 toen hier werd gevochten tegen de Duitsers en dat 'Villa Edelweiss' werd gebouwd kort na de oorlog.

Beschrijving

Villa Edelweiss is gebouwd in een eclectische stijl, typerend voor het begin van de 20ste eeuw. Het onderkelderde volume met licht verhoogde begane grond is opgetrokken uit baksteen en telt vier à drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met een dakvenster en de nok parallel aan het kerkplein. Voortgaande op oude prentkaarten was er oorspronkelijk een ijzeren vorstkam, maar deze is momenteel niet meer aanwezig. Typisch is de kleurrijke uitwerking met het gebruik van gele baksteen en blauwe hardsteen voor de muurbanden en gele baksteen voor de afwerking van de rollagen en de aflijnende meanderfries. Karakteristiek is ook de combinatie van de als puntgevel uitgewerkte venstertravee links en een rechtse lijstgevel met onder meer de deurtravee, beide afgelijnd door een bewaarde houten kroonlijst met sierlijk uitgewerkt windbord in de puntgeveltop. De hardstenen plint vertoont een kwartholle aflijning.

De gevels worden geopend door steekboogvensters met hardstenen lekdrempels en een dito deur, voorafgegaan door een hardstenen steektrap. Een paneel met de huisbenaming bevindt zich tussen beide bouwlagen van de lijstgevel. Een gevelsteen met momenteel niet meer leesbaar jaartal (19..) bevindt zich bovenaan in de licht uitspringende puntgevel van de venstertravee die bijkomend geaccentueerd wordt door een driezijdige houten erker op de bel-etage en bovenaan een deurvenster met zijlichten, samen omgeven door een rondboogomlijsting. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd naar oorspronkelijk model. De zijgevels zijn op drie vensters na, blind en worden geritmeerd door muurbanden van gele baksteen.

Het uitzicht van de garage ten oosten van de woning sluit aan bij de villa. Het betreft een eenvoudige baksteenbouw met onregelmatige travee-indeling en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok loodrecht op het kerkplein. Ook hier werd gele baksteen gebruikt voor decoratieve accenten als de muurbanden en de rollagen van de getoogde muuropeningen. Uiterst rechts is er een aangepaste rechthoekige poort onder ijzeren I-latei. Ter hoogte van de garage bleef een deeltje van de oorspronkelijke bakstenen omheiningsmuur met rechthoekige spaarvelden bewaard.

Het nog aanwezige voortuintje wordt afgesloten door een vernieuwd bakstenen muurtje met ijzeren pijlpunthek.

• Gemeentearchief Zemst, Bouwvergunningen, BA/395/2008: bouwen van 6 appartementen en een woning.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Zemst, afdeling IV (Elewijt), 1921-1922/15.
  • Lauwers J. 1997: Zeven eeuwen heerlijkheid Perk-Elewijt, het mooie land van Rubens en Teniers, Perk, 469, 586.
  • Historische informatie verzameld door Bart Bohets (december 2018).