Café Rubenshof en burgerhuis

Beschrijving

Ensemble van identieke burgerhuizen, herbouwd in het begin van de 20ste eeuw in een neotraditionele stijl.

Historiek

Het linkse pand wordt op het kadaster in 1908 geregistreerd als reconstruction totale in eigendom van Jan Baptist Pieckaerts-Daelemans, herbergier Eppeghem.

Het rechtse pand, het huidige 'Rubenshof', voorheen 'Café de Buda', was tot omstreeks 1900 een lage herberg. Op het kadaster wordt in 1902 de verkoop en vergroting geregistreerd van een huis met magazijn in eigendom van de Maatschappij naamloze der brouwerij Artois Leuven; nieuwe eigenaar werd Jan Baptist Pieckaerts-Daelemans. In 1909 werd ook hier een reconstruction totale geregistreerd in opdracht van dezelfde eigenaar. De linkse woning werd recent gedeeltelijk aangepast, waaronder het inbrengen van een poort en het aanleggen van een dakterras. De werken werden vergund in 1989 en uitgevoerd naar ontwerp van architect Kris Van de Voorde.

Beschrijving

Breedhuizen van elk vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Het geheel werd opgetrokken uit baksteen met verwerking van geglazuurde witte baksteen voor neotraditionele elementen als speklagen, hoekkettingen, omlijstingen en gedichte steigergaten. De overigens vrij eenvoudig uitgewerkte lijstgevels op hardstenen plint worden geopend door steekboogvormige muuropeningen, de vensters op hardstenen lekdrempels, en afgelijnd door een fries met casementen en een houten kroonlijst op tandlijst en modillons. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Aan de neotraditionele stijl refereert ook de dakkapel met trapgevel in de deurtravee.

• Gemeentearchief Zemst, Bouwvergunningen, BA/255/198.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Zemst, afdeling V (Eppegem), 1902/6, 1908/11, 1909/6.
  • JACOBS W. 1977: Over herbergen en winkels in Eppegem tijdens de laatste eeuw, ’t Harlekijntje.
  • Historische informatie verzameld door Bart Bohets (december 2018).