Woning oud-burgemeester Frans van Mieghem

Beschrijving

Burgerhuis met omheinde voortuin, voortgaande op de gevelsteen opgetrokken in 1900, in neotraditionele stijl in opdracht van Frans Van Mieghem (1850-1927). Van Mieghem was schepen van Pamel van 1900 tot 1907, en burgemeester van 1907 tot 1921.

Historiek

De woning wordt opgetekend op het kadaster in 1901. De mutatie wordt geregistreerd als ‘Démolition partielle’ van een hoeve uit 1873, met de nok loodrecht op de straat. Het was een eenlagig boerenhuis met rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting en rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel en latei, bewaard in de rechtse zijgevel. Dit gebouw wordt grotendeels afgebroken en uitgebreid met een nieuwe, grote voorbouw met nok evenwijdig aan de straat, het huidige burgerhuis. De voormalige achterbouw onder zadeldak heeft vandaag plaats gemaakt voor een moderne eenlagige aanbouw in bruine baksteen.

Beschrijving

Verankerde baksteenbouw in de vorm van een onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, nok parallel aan de straat. Omlopende geprofileerde houten kroonlijst.

Aan de straat een bakstenen lijstgevel op een hoge blauwe hardstenen plint, gemarkeerd door sierankers en de decoratieve verwerking van natuursteen voor muurbanden, waterlijsten, aanzet- en sluitstenen; hardsteen werd gebruikt voor de lekdrempels en puilijst. Het geaccentueerde, hoger oplopende middenrisaliet, eindigt in een tuitgevel met top- en schouderstukken. Op het dakje achter de tuitgevel bleef fragmentarisch een ijzeren vorstkam bewaard. Op de bel-etage is er een deurvenster met balkon op hardstenen voluutconsoles en afgezet met een ijzeren hek. Het venster in de top wordt geflankeerd door twee gevelstenen met opschrift “ANNO” en "1900" en heeft een getrapte en overhoekse baksteenversiering op de borstwering. De inkomtravee wordt geflankeerd door brede rechthoekige spaarvelden, bovenaan afgelijnd door een overhoekse baksteenfries. Op de begane grond zijn de muuropeningen steekbogig en bekroond door een waterlijst. De bovenvensters zijn rechthoekig. De borstweringen zijn er versierd door panelen met bolmotief en guttae. Deels vervangen schrijnwerk.

De noordelijke zijgevel bevat resten van de voormalige boerenwoning met een rechthoekige voordeur met hardstenen omlijsting, geflankeerd door twee rechthoekige vensters met hardstenen latei. De bovenliggende vensters kennen dezelfde vormgeving als deze in de voorgevel. Zuidgevel met een getoogd venster centraal op de tweede bouwlaag onder bakstenen rollaag.

Geplaveide voortuin met bakstenen tuinmuur met spaarvelden en ezelsrug. Gietijzeren hek op gecementeerde basis met hardstenen dekplaat tussen bakstenen pijlers met centraal het toegangshek.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Roosdaal, afdeling I (Pamel), 1863/38, 1871/33, 1901/37, 1902/31, 1905/47, 1949/15, 1980/67.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling I (Pamel), artikels 181, 1385, 1489, 1385, 2526, 6546.
  • HEMERYCKX K. & EVENEPOEL W. (red.) 2017: Architectuur in Roosdaal, Rausa. Erfgoedtijdschrift voor Borchtlombeek, O.L.V.-Lombeek, Pamel en Strijtem 6, 19.

Auteurs: D'hoker, Thomas