Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met aangelegde voortuin uit het einde van de 19de eeuw. De woonst wordt opgetrokken door de familie Van Laer – Vaeremans en wordt opgetekend in het kadaster in 1887.

Twee jaar na de bouw van de woning,  in 1889, wordt een vergroting opgetekend met een L-vormige achterbouw resulterende in de huidige opstand van het goed. In 1937 komt het goed bij gift in het bezit van de familie De Groodt. Schepen Albert De Groodt (1893-1971), oud-strijder 1914-1918 en dienstdoend burgemeester van Strijtem tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaat er wonen.

Beschrijving

Vrijstaand, neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Gecementeerde lijstgevels voorzien van schijnvoegen en afgezoomd door een overkragende houten kroonlijst. De straatgevel wordt als voorgevel uitgewerkt, met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en rocaillesluitstenen, de onderdorpels op consoles met trigliefen en guttae. Bovenvensters met doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige deur in vlakke gecementeerde omlijsting met latei op kleine consoles. Boven de deur is er een deurvenster met balkon met gebombeerde ijzeren leuning.

Enkel het schrijnwerk van de deur is bewaard gebleven. Beglaasde neoclassicistische paneeldeur met decoratief lijstwerk en bovenlicht voorzien van decoratief traliewerk.

Gesloten oost- en westgevel met telkens één muuropening per bouwlaag. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen op hardstenen dorpel met sobere geriemde omlijsting voor deze op de tweede bouwlaag.

Achterliggende schuur onder zadeldak verwijzend naar de voormalige functie als hoeve.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Roosdaal, afdeling II (Strijtem), 1887/1, 1889/2, 1925/2.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling II (Strijtem), artikels 525, 708, 1102, 1046.
  • HEMERYCKX K. & EVENEPOEL W. (red.) 2017: Architectuur in Roosdaal, Rausa. Erfgoedtijdschrift voor Borchtlombeek, O.L.V.-Lombeek, Pamel en Strijtem 6, 19.

Auteurs: D'hoker, Thomas