Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis is de voormalige woonst van Jos Langendries en Petrus Josephus Walravens, respectievelijk oud-burgemeester en gemeentesecretaris van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De bouw van de woonst wordt opgetekend op het kadaster in 1837 als eigendom van Jos Langendries.

Later gaat het goed over naar Josephus Walravens (1816-1895) die tot 1891 gemeentesecretaris van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek was. Na zijn dood erft zijn dochter het pand. Nog later zou de Lombeekse gemeentesecretaris Albert Dierck er zijn intrek nemen.

Een eerste wijziging wordt opgetekend in 1876. Een deel van het aanleunende perceel aan de linkerzijde wordt opgenomen bij het perceel. Op dit toegevoegde deel wordt een bijgebouw opgericht met de nok loodrecht op de straat. Een tweede bijgebouw op vierkante plattegrond wordt opgericht achterin de tuin in 1931.

Ook het hoofdgebouw ondergaat enkele vergrotingen. De gecementeerde omheining, de aanbouw links en de deurluifel worden in 1931 toegevoegd. De toevoegingen onderscheiden zich van de classicistische stijl van het hoofdgebouw door de toepassing van rondbogen in hun ontwerp. In 1934 wordt aan de rechterzijde nog een garage onder lessenaarsdak toegevoegd.

Beschrijving

Vrijstaand, onderkelderd neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Verankerde baksteenbouw met gecementeerde lijstgevels met omlopende geprofileerde, houten kroonlijsten. Voorgevel op blauwe hardstenen plint met klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf en blinde fries. Rechthoekige vensters met ijzeren parapets, op de verdieping gevat in een geriemde omlijsting met rocaillesluitstenen. Rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting onder afdak in gekleurde glasstrips.

Grotendeels blinde zijgevels met kleine halfronde zoldervensters net onder de kroonlijst. In de linkerzijgevel een breed ovaal venster op de verdieping; de rechterzijgevel is witgeschilderd.

Tegen de linkerzijde werd een aanbouw met portiek toegevoegd. Groen geschilderd houten portiek op houten stijlen waartussen segmentboogvormige boogvelden met wit geschilderd houten latwerk. Half leien tentdak op met gegolfd, houten windbord.

Aan de rechterzijde een garage onder zadeldak.

Ommuurde voortuin, met omheining in modernistische stijl. Gecementeerde muur met verjongende pijlers waartussen ijzeren buisleuningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Roosdaal, afdeling III (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek), 1837/1, 1859/3, 1876/3, 1879/4, 1902/3, 1931/5, 1934/4.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling III (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek),artikels 78, 291, 392, 764.
  • HEMERYCKX K. & EVENEPOEL W. (red.) 2017: Architectuur in Roosdaal, Rausa. Erfgoedtijdschrift voor Borchtlombeek, O.L.V.-Lombeek, Pamel en Strijtem 6, 19.

Auteurs: D'hoker, Thomas