erfgoedobject

Bunker Ni9

bouwkundig element
ID
306877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306877

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Ni9
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bunker Ni9 is één van de vier bunkers van Roosdaal gebouwd in 1939 door het Belgische leger als deel van een linie van 38 bunkers langs de stelling Waterloo-Halle-Ninove.

In 1946, bij de inventarisatie van de bunkers, kreeg elke bunker een nummer toegewezen door de Belgische Genie, te Roosdaal nummer Ni6 tot Ni9. De bunkers flankeren elkaar en liggen elk in een andere windrichting. Bunker Ni9 is de meest oostelijk gelegen bunker. Rondom de bunker werd in 2002 door de gemeente een bunkerweide aangelegd als rustplaats en uitkijkpunt op de omgeving. In de weide bevindt zich een windroos waarop de richting van de buurtgemeenten Lennik, Liedekerke, Gooik, Ternat en Ninove is aangeduid.

In 1939 werd in de regio Pajottenland-Zennevallei gestart met de uitbouw van een weerstandslinie. Deze weerstandslinie maakte deel uit van de K(oningshooikt)-W(aver)-linie. Dit onderdeel liep vanaf Waver tot aan de Dender in Pamel en diende als obstakel voor een inval via het westen van België. De linie werd gevormd door cointet-versperringen die als een ijzeren muur door het landschap liepen met daarlangs versterkte bunkercentra in Waver, Halle, Kester, Ninove en Roosdaal.  

Bij het binnenvallen van de Duitse troepen zou de linie echter weinig weerstand bieden. Bij bevel van hogerhand werd de linie prijsgegeven en dienden de troepen zich op 16 mei 1940 terug te trekken naar de Scheldelinie. Op het einde van 1941 werd de ijzeren muur op bevel van de Duitsers afgebroken en het staal van de hier gebruikte versperringen kreeg een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als obstakel op het strand van Normandië. Niet getransporteerde onderdelen werden gebruikt door de plaatselijke boeren als werktuigen.

De landsverdediging droeg op 30 juli 1953 de bunkers over aan het Ministerie van Financiën - Directie Registratie en Domeinen.

Alle 38 bunkers van de stelling zijn in wezen verschillend, afhankelijk van de plaats waar ze opgesteld zijn en de richtingen waarin ze moeten vuren. Dit geldt ook voor deze te Roosdaal. In Roosdaal zijn vier bunkers ingeplant op een heuvelrug tussen de dorpskern en de Ninoofsesteenweg met uitzicht over de Dendervallei. Ze stonden met elkaar in verbinding door loopgraven. Er kunnen twee types onderscheiden worden: bunkers Ni9 en Ni7 met telkens twee geschutruimten en bunkers Ni8 en Ni6 met drie geschutruimten. Een opvallend kenmerk van de bunkers langs de linie Waver-Halle-Ninove is de aanwezigheid van valse schietgaten. Zo heeft elk van deze bunkers drie valse schietgaten al of niet in een nis geplaatst. De bezetting van Ni9 bestond uit een sergeant bunkeroverste met daarnaast voor elke mitrailleur: één korporaal stuksoverste, één richter-schutter, één lader, één hulplader en vier bevoorraders.

De buitenzijde van de bunker is bekleed met cementen noppen, ook wel eitjes genoemd. De noppen dienden als camouflage doordat ze een bladerdakpatroon vormen. De noppen ontbreken aan de bovenzijde van de bunker. Hier zijn 16 haken voorzien om camouflagenetten aan vast te hechten. De toegang bestond uit twee deuren. De binnendeur vormt samen met de buitendeur een sas die de geschutruimte afsloot. Drie kokers zorgden voor de luchtverversing, maar dienden ook om ingeworpen granaten opnieuw naar buiten te rollen. Bovenaan is een opening voor een periscoop waardoor de bunkers samen met de veldtelefoons in verbinding stonden met de nabijgelegen bunkers.

Bunker Ni9 heeft een toegang met scherfmuur in het westen. De zuidwestgevel omvat twee schietgaten in een nis voor de opstelling van mitrailleurs en de overige wanden omvatten steeds één vals schietgat gelijk met de buitenwand. De schietgaten zijn vandaag dichtgemetseld met baksteen. De schil van de bunker is op verschillende plaatsen gelost of vertoont scheurvorming omwille van betonrot. Verzorgde weide rondom.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling III (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek), artikel 4600.
  • DE BOLLE H. s.d.: IJzeren muur en bunkers te Pamel [online], https://hdbr.be/INDEMARGE/1940xxxx01.htm (geraadpleegd op 5 december 2018).
  • VAN HERREWEGHEN H. 2001: Het interbellum en wereldoorlog II in Pamel en O.L.V-Lombeek, DF-klokje 26.
  • Toerisme Roosdaal 2018: Bunkers en bunkerweide [online], http://www.toerismeroosdaal.be/index.php/bezienswaardigheden/begidsbare-bezienswaardigheden/bunkers-en-bunkerweide (geraadpleegd op 5 december 2018).
  • Mondelinge informatie verkregen van Julien Cannaerts (januari 2019).

Auteurs: D'hoker, Thomas
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Bunker Ni6

  • Is gerelateerd aan
    Bunker Ni7

  • Is gerelateerd aan
    Bunker Ni8

  • Is deel van
    Pamel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker Ni9 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.