Gemeentehuis van Elverdinge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Elverdinge
Straat Bollemeersstraat
Locatie Bollemeersstraat 2, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Elverdinge

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw, Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Dubbelhuis van twee bouwlagen en van vijf traveeën onder kort overstekend en licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), voorzien van kleine houten dakkapellen en centrale dakruiter bekroond door peerspits. Gele baksteenbouw boven sokkel van Atrechtse zandsteen. Imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl zie ontleende patronen: rechthoekige muuropeningen verdiept in geprofileerde rond- en tudorboogomlijstingen op afzaat met doorgetrokken lekdrempels; doorlopend druiplijstje op de bovenverdieping; typerend aediculavenster in rechter zijgeveltop; zijtrapgevel onder meer met bolbekroning rechts. Ook houtwerk aansluitend bij de regionale traditie: kruiskozijnen met kleine roedeverdeling onder meer geprofileerde tussendorpels, en getralied drieledig bovenlicht voorzien van kleine roedeverdeling. Heilig Hartbeeld onder baldakijn op sokkel op hoek rechts. Gevelsteen op borstwering met opschrift: "21-07-1935". Toewijding der gemeente Heer Mouchet de Battefort Graaf Camiel de Laubespin. Rechter zijgevel, gevelsteen met opschrift: "Aan 't Heilig Hart van Jesus Pastor E. Heer Buyse Alfons". Gietijzeren gedenkplaat met opschrift "Aan onze Helden 1914-1918. Sculptuur A. De Beule - fonderie Vandevogel S.A.".

  • TAMBORIJN, C. en P., Geschiedenis van Elverdinghe voor, tijdens en na den grooten oorlog 1914-1918, Brugge, 1929, p. 233-234.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Aanvullende informatie

Aan de gevel van het gemeentehuis hangt een rechthoekige bronzen gedenkplaat voor militaire en burgerlijke slachtoffers. De reliëfplaat is opgebouwd als een aediculum, met in het midden een ovaal medaillon met de voorstelling van een gevleugelde overwinningsgodin die een lauwerkrans en een dode soldaat met een gebroken zwaard vast houdt. De plaat werd ontworpen door Aloïs De Beule en gegoten door Vindevogel.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Marchand, Sofie (14-04-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bollemeersstraat

Bollemeersstraat (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.