erfgoedobject

Bunker Ni6

bouwkundig element
ID: 306880   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306880

Beschrijving

Bunker Ni6 is één van de vier bunkers van Roosdaal gebouwd in 1939 door het Belgische leger als deel van de 38 bunkers langs de stelling Waterloo-Halle-Ninove. Elk van de bunkers kreeg in 1946, bij de inventarisatie van de bunkers, een nummer toegekend door de Belgische Genie, in Roosdaal van Ni6 tot Ni9. De bunkers flankeren elkaar en liggen elk in een andere windrichting. Bunker Ni6 is de meest zuidelijk gelegen bunker.  De bunker ligt te midden van akkerland en is niet bereikbaar.

In 1939 werd in de regio Pajottenland Zennevallei gestart met de uitbouw van een weerstandslinie. Deze weerstandslinie maakte deel uit van de K(oningshooikt)-W(aver)-linie. Dit onderdeel liep vanaf Waver tot aan de Dender in Pamel en diende als obstakel voor een inval via het westen van België. De linie werd gevormd door cointet-versperringen die als een ijzeren muur door het landschap liepen met daarlangs versterkte bunkercentra in Waver, Halle, Kester, Ninove en Roosdaal.  In 1939 deed de familie Kervijn d’Oud Mooreghem – Van Tieghem  afstand van een stuk weide op de Wolfputberg Paepenberg voor de bouw van bunker Ni6.

Bij het binnenvallen van de Duitse troepen zou de linie echter weinig weerstand bieden. Bij bevel van hogerhand werd de linie prijsgegeven en dienden de troepen zich op 16 mei 1940 terug te trekken naar de Scheldelinie. Op het einde van 1941 werd de IJzeren muur op bevel van de Duitsers afgebroken en het staal van de hier gebruikte versperringen kreeg een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als obstakel op het strand van Normandië. Niet getransporteerde onderdelen werden gebruikt door de plaatselijke boeren als werktuigen. De landsverdediging droeg de bunkers op 30 juli 1953 over aan het Ministerie van Financiën - Directie Registratie en Domeinen. In 1962 ging de grond opnieuw naar de familie Kervijn.

Alle 38 bunkers van de stelling zijn in wezen verschillend, afhankelijk van de plaats waar ze opgesteld zijn en de richtingen waarin ze moeten vuren. Dit geldt ook voor deze te Roosdaal. In Roosdaal zijn vier bunkers ingeplant op een heuvelrug tussen de dorpskern en de Ninoofsesteenweg met uitzicht over de Dendervallei. Ze stonden met elkaar in verbinding door loopgraven. Er kunnen twee types onderscheiden worden: bunkers Ni9 en Ni7 met telkens twee geschutruimten en bunkers Ni8 en Ni6 met drie geschutruimten. Een opvallend kenmerk van de bunkers langs de linie Waver-Halle-Ninove is de aanwezigheid van valse schietgaten. Zo heeft elk van deze bunkers telkens drie valse schietgaten al of niet in een nis geplaatst.

De buitenzijde is bekleed met cementen noppen, ook wel eitjes genoemd. De noppen dienden als camouflage doordat ze een bladerdakpatroon vormen. De noppen ontbreken aan de bovenzijde van de bunker. Hier zijn 16 haken voorzien om camouflagenetten aan vast te hechten. De toegang bestond uit twee deuren. De binnendeur vormt samen met de buitendeur een sas die de geschutruimte afsloot. Drie kokers zorgden voor de luchtverversing, maar dienden ook om ingeworpen granaten opnieuw naar buiten te rollen. Bovenaan is een opening voor een periscoop waardoor de bunkers samen met de veldtelefoons in verbinding stonden met de nabijgelegen bunkers. De bezetting bestond uit een sergeant bunkeroverste. Daarnaast per mitrailleur één korporaal stuksoverste, één richter-schutter, één lader, één hulplader en vier bevoorraders en per geweermitrailleur één korporaal ploegchef, één schutter en vier bevoorraders.

Bunker Ni6 kent een toegang in het noorden achter een schermmuur. De overige muurpartijen worden opengewerkt door één schietgat in een nis voor het opstellen van een mitrailleur in het oosten, één schietgat in een nis voor het opstellen van een geweermitrailleur in het westen, één schietgat voor het opstellen van een geweermitrailleur gelijk met de buitenwand in het zuiden, één vals schietgat in een nis en één vals schietgat gelijk met de buitenwand.

De schietgaten zijn toegewerkt met baksteen. De schil van de bunker is op verschillende plaatsen gelost of vertoont scheurvorming omwille van betonrot. Rondom de bunker hoge onkruidvorming en mosvorming op de bovenzijde van de bunker.

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling III (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek), artikels 4580.
 • VAN HERREWEGHEN H. 2001: Het interbellum en wereldoorlog II in Pamel en O.L.V-Lombeek, DF-klokje, 26.
 • Mondelinge informatie verkregen van Julien Cannaerts (januari 2019).

Auteurs :  D'hoker, Thomas
Datum  : 2019


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Bunker Ni7

 • Is gerelateerd aan
  Bunker Ni8

 • Is gerelateerd aan
  Bunker Ni9

 • Is deel van
  Pamel

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bunker Ni6 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306880 (Geraadpleegd op 30-10-2020)