Gemeentehuis Borchtlombeek

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Borchtlombeek in neoclassicistische stijl, opgetekend op het kadaster in 1871 en gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak (1804-1893).

Als provinciaal architect (1830 tot 1867) heeft Spaak heel wat gemeentehuizen in de provincie Vlaams-Brabant ontworpen. Zo ontwierp hij de vier gemeentehuizen van de huidige deelgemeenten van Roosdaal. Typerend is de keuze voor een neoclassicistisch opgebouwd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën. De variatie zit in de afwerking en de openwerking van de gevels. Een bijna identiek voorbeeld is het voormalige gemeentehuis van Beigem (Grimbergen).

Geen van de gemeentehuizen van Roosdaal voldeed op het einde van de 20ste eeuw nog aan de actuele noden. Daarom schreef de gemeente Roosdaal een architectuurwedstrijd uit en in 2000 begon men met de bouw van een nieuw gebouwencomplex. Vandaag zijn in het gemeentehuis van Borchtlombeek de bureaus van het OCMW Roosdaal gevestigd.

Beschrijving

Het gemeentehuis is een vrijstaand pand met verhoogde begane grond, gelegen  ten noorden van het kerkplein en omgeven door een parkeerterrein. Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op een natuurstenen sokkel onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels. De classicistisch opgebouwde bakstenen voorgevel wordt verlevendigd door middel van cordons, lekdrempels, druiplijsten, hoekkettingen en consoles  in witte natuursteenonder de kroonlijst. Het hoger oplopende en verjongende middenrisaliet wordt bekroond met een puntgevel met rondboogvormig zoldervenster in de top. De verdiepte rondboogvormige inkompartij met rondboogdeur in vlakke hardstenen omlijsting is toegankelijk via een bordes met steektrap aan weerszijden. Daarboven gekoppelde rondboogvormige vensters onder omlopende druiplijst. Het gelijkvloers wordt verder opengewerkt door rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. De rondboogvensters op de verdieping liggen onder rondboogvormige druiplijsten met gestrekte uiteinden. Het schrijnwerk werd recent vernieuwd naar historisch model.

De uitzicht van de zijtrapgevels sluit in vereenvoudigde versie aan bij de voorgevel. Recent gerenoveerde aanbouw onder lessenaarsdak tegen de achtergevel met sporen van voormalige hardstenen deuromlijsting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Roosdaal, afdeling IV (Borchtlombeek), 1871/3.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling IV (Borchtlombeek), artikels 19, 1039.
  • HEMERYCKX K. & EVENEPOEL W. (red.) 2017: Architectuur in Roosdaal, Rausa. Erfgoedtijdschrift voor Borchtlombeek, O.L.V.-Lombeek, Pamel en Strijtem 6, 10-11.

Auteurs: D'hoker, Thomas