Gemeentehuis en gemeenteschool van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis met gemeenteschool van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, samen gebouwd in 1873 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak (1804-1893).

Als provinciaal architect (1830 tot 1867) heeft Spaak heel wat gemeentehuizen in de provincie Vlaams-Brabant opgetekend. Zo ontwierp hij de vier gemeentehuizen van de huidige deelgemeenten van Roosdaal. Typerend is de keuze voor een classicistisch opgebouwd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën. De variatie zit in de afwerking en de openwerking van de gevels. Bijna identiek voorbeeld is de voormalige onderwijzerswoning van de jongensschool van Merchtem. Sinds 2013 wordt het gehele gebouw ingenomen door gemeenteschool De Triangel.

Beschrijving

Het gemeentehuis is een vrijstaand gebouw dat ten noordwesten van het kerkplein staat,  gevat tussen twee doorgangen als buffer voor de aansluitende rijbebouwing. Behalve als gemeentehuis eveneens in gebruik als schoolgebouw. In tegenstelling tot Strijtem is het schoolgebouw geen losstaand gebouw achter het gemeentehuis, maar een haaks aansluitende achterbouw onder pannen zadeldak.

Het hoofdgebouw aan de straat, vroeger het gemeentehuis, is een onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op een lage natuurstenen sokkel onder leien zadeldak tussen zijtrapgevels. De classicistisch opgebouwde bakstenen lijstgevel aan straatzijde wordt verlevendigd door middel van hardstenen lekdrempels, architraaf, druiplijsten en consoles onder de kroonlijst. Het hoger oplopende en verjongende middenrisaliet wordt bekroond door een puntgevel met schouderstukken en een oculus in de top. De verdiepte rondboogvormige inkompartij kent een rondboogdeur in vlakke hardstenen omlijsting. Boven het portaal gekoppelde rondboogvormige vensters onder overkoepelende rondboogvormige druiplijst. Het gelijkvloers wordt verder opengewerkt door rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel onder rechthoekige druiplijst met gestrekte uiteinden. De rondboogvensters op de verdieping liggen onder rondboogvormige druiplijsten met gestrekte uiteinden. Het schrijnwerk werd recent vervangen door witte pvc met brede profielen. De zijtrapgevels kennen een gelijksoortige uitwerking.

Hoofdgebouw geflankeerd door twee zijdelingse toegangen. Een kleinere rondboogvormige toegang met zware hardstenen omlijsting links naar het voormalige kolenkot. Rechts ijzeren poort waarlangs de school toegankelijk was.

Haaks aansluitend achterliggend schoolgebouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Hoge rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpel en ijzeren latei. Vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Roosdaal, afdeling III (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek), 1864/3, 1866/2.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling III (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek), artikels 81, 85.
  • HEMERYCKX K. & EVENEPOEL W. (red.) 2017: Architectuur in Roosdaal, Rausa. Erfgoedtijdschrift voor Borchtlombeek, O.L.V.-Lombeek, Pamel en Strijtem 6, 10-11.

Auteurs: D'hoker, Thomas