Gemeentehuis en onderwijzerswoning van Strijtem

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis met onderwijzerswoning van Strijtem, gebouwd in 1873 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak (1804-1893).

Als provinciaal architect (1830 tot 1867) heeft Spaak heel wat gemeentehuizen in de provincie Vlaams-Brabant opgetekend. Zo ontwierp hij de vier gemeentehuizen van de huidige deelgemeenten van Roosdaal. Typerend is de keuze voor een classicistisch opgebouwd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën. De variatie zit in de afwerking en de openwerking van de gevels. Het gemeentehuis van Strijtem onderscheidt zich in het oeuvre van Spaak door de soberheid en het afwezig blijven van de afwerking met hardstenen sierelementen.

Beschrijving

Het gemeentehuis ligt in het als dorpsgezicht beschermde Strijtemplein. In het gemeentehuis werd ook de woonst van de hoofdonderwijzer geïncorporeerd, vandaar de tweeledige ingang.

Het perceel maakt in 1860 nog deel uit van de grond van familie De Failly die er in 1860 in de linkerhoek van het perceel een huis laat optrekken (Reigersbaan 2). Vanaf 1873 wordt een deel van het perceel afgesplitst voor het optrekken van een gemeentehuis met onderwijzerswoning en een achterliggende school. De aanleunende site van de familie De Failly zal zich in het begin van de 20ste eeuw verder ontwikkelen als stoomzagerij.

Het oude schoolgebouw wordt gesloopt bij het optrekken van een nieuw schoolgebouw in de eerste helft van de 20ste eeuw op de achterzijde van het perceel. Vandaag wordt het gehele gebouw, net zoals in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek ingenomen door gemeenteschool De Triangel. Achter het gemeentehuis strekt zich de speelplaats uit met daarachter de nieuwe schoolgebouwen.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op een lage gecementeerde plint onder pannen schilddak. De bakstenen gevels worden geritmeerd door getoogde, gevelhoge spaarvelden. Het uitspringende middenrisaliet wordt opengewerkt door twee rondboogvormige deuren in een segmentbogig, bakstenen spaarveld, met daarboven gekoppelde rechthoekige vensters onder overkoepelende segmentboogvormige druiplijst. De zijtraveeën wordt opengewerkt door rechthoekige vensters op de verdieping onder een bakstenen druiplijst met gestrekte uiteinden.

Vernieuwd wit pvc-schrijnwerk.

Zijgevels opgebouwd uit één travee opengewerkt met een rechthoekige vensters onder baksteen druiplijsten. Achterbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak met gelijksoortige openwerking van de eerste bouwlaag.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Roosdaal, afdeling II (Strijtem), 1873/1.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Roosdaal, afdeling II (Strijtem), artikels 196, 241, 707, 1864.
  • HEMERYCKX K. & EVENEPOEL W. (red.) 2017: Architectuur in Roosdaal, Rausa. Erfgoedtijdschrift voor Borchtlombeek, O.L.V.-Lombeek, Pamel en Strijtem 6, 10-11.

Auteurs: D'hoker, Thomas