Burgerhuis van 1801

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1801

Beschrijving

Groot burgerhuis van 1801, gelegen in het centrum van Werchter. Het bouwjaar is af te lezen op een gevelsteen boven het portaal met opschrift “AB/ MAR/ ANNO 1801”. In het begin van de 20ste eeuw was het pand eigendom van brouwer Felix Van Roost.

De woning is reeds weergeven op het primitief kadasterplan van 1819, wat het bouwjaar onderschrijft. In 1865 was het gebouw in handen van Joseph Bols, koster en onderwijzer. In 1882 werd het schuurgedeelte, dat parallel met de Onze Lieve Vrouwstraat stond, afgebroken. In 1903 werd het pand verkocht aan Felix Van Roost, oprichter van “Brouwerij Felix Van Roost” en later brouwerij “De Palmboom”. Ook de naastgelegen woning met grote tuin op nummer 25 was van Van Roost. Hij was de voornaamste werkgever en eigenaar van een groot aantal gebouwen in de dorpskern van Werchter en bijvoorbeeld ook van het landgoed Heideburg te Tremelo. De aanbouw aan de linkerzijde werd vermoedelijk in 1931 omgevormd tot garage. In 1993 werd een aanvraag ingediend voor het verhogen en moderniseren van deze garage.

De woning met achterliggende tuin is gelegen ten westen van het dorpsplein dat zich uitstrekt ter plaatse van het voormalige kerkhof van de Sint-Jan-Baptistkerk. De woning ligt op de hoek met de Onze Lieve Vrouwstraat, waar de tuin met een witgeschilderde, bakstenen muur is afgezet.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Op een oude foto is te zien dat de linkse zijpuntgevel oorspronkelijk een aandak had. Witgeschilderde, gekaleide en verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; de lijstgevel is afgeboord met een houten, geprofileerde kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen die regelmatig in de traveeën zijn geplaatst; vensters met lekdrempels en lateien in blauwe hardsteen. Rechthoekige deur met omlijsting in blauwe hardsteen. Vernieuwd schrijnwerk naar historisch model. Op het gelijkvloers werden de luiken verwijderd, op de verdieping zijn nieuwe luiken aanwezig. De achtergevel is afgeboord met een tandfries en een houten geprofileerde kroonlijst op klossen. De bovenvensters zijn ook beluikt.

• Bouwarchief Rotselaar, nr. 1993148.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Rotselaar, Afdeling II (Werchter), artikel 28 en 1158.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Rotselaar, Afdeling II (Werchter), 1882/8, 1931/26.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom