Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Opmerkelijk eclectisch burgerhuis met een door een smeedijzeren hekken omheinde voortuin, kadastraal geregistreerd in 1900 voor P. Vermeylen, varkenshandelaar te Brussel.

Het goed is gelegen aan de zuidkant van de Sint Jansstraat, de hoofdstraat te Werchter. Ten westen van de woning staat de eclectische villa van de familie Van Roost. Voor het overige is de straat hier getypeerd door kleine gezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldak. Tegenover het pand, aan de noordzijde, zijn er nog twee grotere burgerhuizen aanwezig.

Het vrijstaande burgerhuis telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd schilddak (leien) met oeil de boeuf boven de deurtravee. Op het schilddak was een hoge lansvormige bliksemafleider aanwezig die recent werd verwijderd. De rode baksteenbouw op een hardstenen plint wordt horizontaal belijnd door een hardstenen puilijst en architraaf, witstenen muurbanden, en de omlopende houten kroonlijst op modillons. De linkse venstertravee is licht geprononceerd, bekroond door een risaliet dat uitloopt op een dakvenster met een tuitgevel en schouderstukken; bekronende piron. Op het gelijkvloers is een breed venster met hardstenen latei met erboven een decoratieve ontlastingsboog met gele, rode en groene baksteen met hardstenen sluitsteen. Op de verdieping een gelijkaardig uitgewerkt deurvenster met balkon en smeedijzeren hekwerk. Boven de opening een hardstenen waterlijst met voluutvormige uiteinden. De deurtravee rechts wordt gekenmerkt door een deur in een omlijsting van blauwe hardsteen, met schouderbogig bovenlicht en kleurrijke ontlastingsboog. Op de verdieping een venster, uitgewerkt als het linkse deurvenster maar met op de borstwering met faiencepaneel. Vermoedelijk gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

De oostelijke zijgevel is blind behalve een klein venster op het gelijkvloers. Twee schoorsteenschachten zijn geprononceerd aanwezig. De westelijke zijgevel is blind maar vertoont rechthoekige spaarvelden afgelijnd door een hardstenen muurband op klossen. De muurbanden lopen verder over de zijgevels.

Voortuin met oorspronkelijke afsluiting met pijlers op hardstenen sokkel met centrale beschilderde band en hardstenen bekroning. Gietijzeren lanspuntenhekwerk op bakstenen basis en bewaard hek.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Rotselaar, Afdeling II (Werchter), artikel 2104.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Rotselaar, Afdeling II (Werchter), 1900/3.