Directiewoning Van Roost

Beschrijving

Directiewoning van de brouwerij Van Roost, gebouwd rond 1900 in opdracht van Felix Van Roost, de oprichter van de brouwerij. Het pand werd gebouwd recht tegenover de brouwerij in de Tweebruggenstraat.

Historiek

De brouwerij Van Roost werd opgericht in 1869. Omstreeks 1894 veranderde de naam in brouwerij “De Palmboom” en vanaf 1934 werd het brouwerij Jack-Op. Tussen 1910 en 1925 was het Jack-Op-bier een van de populairste bieren in België.

De boerderij-brouwerij van de familie Van Roost was gelegen op de hoek van de Tweebruggenstraat en Beverlaak. Al vanaf 1869 werden verschillende gronden aangekocht rond de toenmalige Pastorijstraat (Beverlaak). Omstreeks 1900 werd een eigen elektriciteitscentrale gebouwd in de Amerstraat. De grote bedrijfstoren op de plaats van de oude boerderij-brouwerij dateert vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw. De zogenoemde “kelders” of opslagplaatsen ten oosten van de Beverlaak werden in het begin van de 20ste eeuw gebouwd, de paardenstallen, gelegen op Tweebruggenstraat nummer 1-7, in 1901. De brouwerij sloot definitief in 1970. Bovenstaande gebouwen zijn vandaag nog allemaal bewaard. Behalve de brouwerijgebouwen bezat de familie Van Roost ook een groot aantal woningen in de dorpskern.

De directiewoning in de Tweebruggenstraat ligt ten westen van de paardenstallen van de brouwerij. Het perceel met de paardenstallen was verbonden met het Werchterplein waar een groot gebouw en koetshuis stonden waarmee het één geheel vormde. Ten westen van de directiewoning ligt een burgerhuis dat niet verbonden is met de geschiedenis van de brouwerij.

De directiewoning werd in 1900 geregistreerd in het kadaster. In 1910 vindt een belangrijke verbouwing plaats waarbij de oostzijde (linkerhelft, het huidige nummer 13) van de voorgevel rechtgetrokken wordt. Hierdoor werd het huidige, tweeledige karakter van de woning gecreëerd, wat het oorspronkelijke ontwerp met inspringende traveeën niet ten goede kwam. Het pand kwam op dat moment in handen van zoon Arthur Van Roost. In 1931 werd er aan de achterzijde een bijgebouw opgericht waarvan nog een onderdeel bewaard is. De burgerwoning werd na de Tweede Wereldoorlog verkocht aan beenhouwer Cnops, die er een slagerij met winkel en etalage installeerde. De etalage kreeg in 2015 een andere invulling.

Beschrijving

De directiewoning met voortuin is gelegen ten zuiden van de Tweebruggenstraat. De Tweebruggenstraat vormde de verbinding tussen de Dijle met de Dijlebrug (tram) en de hoofdstraat, de Sint Jansstraat. De voortuin is eenvoudig ingericht met nieuwe kleinschalige beplantingen en verhardingen. Aan de oostzijde wordt een deel van de tuin afgesloten van de weg door middel van een gietijzeren hek.

De directiewoning is een vrijstaand pand met een complexe plattegrond, ontworpen als villa met cottage-reminiscenties. In 1910 werd het pand verbouwd en werd er in het oosten een nieuw volume aangebouwd. De nieuwe lijstgevel sluit qua materiaalgebruik aan bij de oude gevel maar de cottage-elementen werden weggelaten waardoor de nieuw samengestelde voorgevel een minder speels en strakker uitzicht kreeg. Het pand is opgebouwd in roodbruine, verankerde baksteen afgewisseld met muurbanden in witte geglazuurde baksteen ter hoogte van de lekdrempels en kalven. De woning is na de verbouwing van 1910 tweeledig opgebouwd, met links een volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (nummer 13), en rechts een volume van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak met de nok haaks op de straat (nummer 15). Het materiaalgebruik en de vormgeving van de muuropeningen zorgt echter voor een visuele eenheid. Zo zijn alle muuropeningen in de voorgevel versierd met een platte laag van groen geglazuurde baksteen boven de rollaag.

De straatgevel van nummer 13 is een in 1910 vervlakte lijstgevel afgelijnd door een muizentandfries en een kroonlijst versierd met metalen elementen De derde travee is als deurrisaliet geprononceerd. Rondboogdeur met twee hardstenen treden met leuningen in smeedijzer. Oorspronkelijk was er een luifel en een erker op de verdieping. Deze zijn echter verdwenen. De linkertravee werd na de Tweede Wereldoorlog op de begane grond verbouwd, voor de installatie van een slagerswinkel. De rechthoekige etalage werd in 2015 vernieuwd met modern schrijnwerk. De vensters op de verdiepingen zijn getoogd.

De rechterhelft van het pand uit 1900, is geprononceerd door een puntgevel met houten windborden, die een getuige zijn van de oorspronkelijke cottagestijl van de woning. Op elke bouwlaag twee steekboogvensters en in de geveltop twee kleine zoldervensters.

Aan de achterzijde van dit volume is de puntgevel op dezelfde manier versierd met houten windbord. Bovenop het dak is er een historische bliksemafleider aanwezig. In de oksel van de twee gebouwonderdelen is een onregelmatige aanbouw met uitsprongen, een balkon en gevarieerde muuropeningen met op het dak een smeedijzeren windwijzer. Deze uitbouw dateert uit de eerste bouwfase van omstreeks 1900.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Rotselaar, Afdeling II (Werchter), artikel 1158 en 3054.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Rotselaar, Afdeling II (Werchter), 1900/2, 1910/ 8, 1931/26.
  • VOETS H. 2010: Brouwerij Jack-Op: Een historisch overzicht, Rotselaar, 100-111.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom