Burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw

Beschrijving

Burgerhuis in eenvoudige baksteenarchitectuur, kadastraal opgetekend in 1907 en opgericht door handelaar Jan Van Langendonck. Deze familie van handelaars is al sinds het einde van de 18de eeuw actief in Werchter.

In 1902 werd het eindpunt van de Tweebruggenstraat kadastraal aangepast in een driehoekige aanleg van de wegenis rond “café Rome”. Het gaat hier vermoedelijk om een aanpassing voor de tramlijn die in 1901 werd aangelegd. Hierbij werd perceel 143 in twee gesneden. Een deel werd bij de openbare weg ingelijfd en op het overblijvende driehoekige perceel werd in 1907 het betreffende burgerhuis geregistreerd, vlak naast de directiewoning van brouwerij Van Roost. In de noordoostelijke hoek van het perceel was er een kapel gelegen. Later werd de kapel afgebroken en verplaatst naar de zuidwestelijke hoek van het perceel om kleiner heropgebouwd te worden. De voortuin wordt gekenmerkt door vernieuwde kleinschalige beplantingen door een haag gescheiden van de weg.

Eenvoudige, vrijstaande burgerwoning opgevat als dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd leien zadeldak (nok parallel met de straat). Het gebouw in rood baksteenmetselwerk is versierd met blauwe hardsteen voor de plint, de puilijst en voor de bekronende waterlijsten van de steekboogvormige muuropeningen. De voorgevel vertoont een nagenoeg gevelbreed spaarveld. De vensters met hardstenen lekdrempels hebben rollagen versierd met wit-roodbruine geglazuurde baksteen met hoek- en sluitstenen in hardsteen met diamantkoppen. Vlakke deuromlijsting in blauwe hardsteen met oren. De houten deur met ijzerwerk en bovenlicht bleef bewaard. In de rechterzijgevel zijn er enkele kleine vensters op de verdiepingen. Nieuwe kroonlijst en dakbedekking. Nieuwe ramen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Rotselaar, Afdeling II (Werchter), artikel 1750.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Rotselaar, Afdeling II (Werchter), 1907/5.