Langgevelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve

Beschrijving

Beeldbepalende langgestrekte hoeve in het centrum van Wezemaal, als enige overblijfsel van een groter hoevecomplex met vermoedelijk 18de-eeuwse kern die het dorpscentrum van Wezemaal kenmerkte. De huidige constructie dateert wellicht uit het begin van de 19de eeuw.

De langgestrekte hoeve is het enige overblijfsel van de voormalige grotere hoeve met L-vormige opstelling gelegen langs de Steenweg op Nieuwrode, op nummer 27. Op de Villaretkaart (1745-1748) en de Ferrariskaart (1771-1778) is er reeds bebouwing zichtbaar. De hoeve staat ook ingetekend op het primitief kadaster van 1819. De hoeve was in de 19de eeuw eigendom van S. Smits, landbouwer te Wezemaal. In de 19de en vroege 20ste eeuw zijn er geen kadastrale mutaties opgetekend. Ten oosten (rechts) van de huidige langgevelhoeve lag een boerenhuis, dat deels voorzien was van hoekkettingen in ijzerzandsteen. Het boerenhuis werd afgebroken in 1949 en 1966 en werd vervangen door de nieuwbouw die aansluit bij de langgevelhoeve. Achter deze woning bevindt zich nog een schuur of stal.

De betreffende langgevelhoeve bevindt zich op een zeer beeldbepalende zichtas, juist in een flauwe bocht van de Steenweg op Nieuwrode. De hoeve is gelegen aan de noordzijde van deze straat en vormt het eindpunt van de zichtas vanaf het Gildenhuis of het oud-gemeentehuis richting Nieuwrode.

Het betreft een eenvoudige constructie met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen. De gevel aan de straat is opgetrokken uit lokaal gebakken, rode verankerde baksteen. Aan de linkerzijde van het pand bevinden zich drie traveeën met twee gedichte vensteropeningen onder houten lateien met ertussen een gedichte deur, verwijzend naar een ouder woongedeelte. Vervolgens is er een lage deuropening onder houten latei. Mogelijk was dit een stal. Het laatste deel omvat de poortdoorgang, die doorloopt tot onder de dakrand. Links en rechts daarvan zijn de traveeën gesloten. Achter de langgevelhoeve bevindt zich een bijgebouw uit 1949.

• Bouwarchief Rotselaar nr. 196656.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Rotselaar, Afdeling III (Wezemaal), artikels 452 en 1210.