erfgoedobject

Dorpswoning met cimornégevel

bouwkundig element
ID
306893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306893

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dorpswoning met opvallende voorgevel in cimorné, sinds de 19de eeuw gelegen op de hoek van de Steenweg op Nieuwrode en de Beninksstraat.

Op het primitief kadaster wordt op deze plek een hoeve weergegeven bestaande uit drie bestanddelen, een woonhuis annex schuur en een losstaande brouwerij. Het woonhuis, met name de huidige dorpswoning, lag in het zuiden, de schuur in het noorden en de brouwerij lag los in het noordwesten. In de 19de eeuw was de hoeve in bezit van B. Decupere, landbouwer te Wezemaal. In 1886 wordt er een aanbouw aan de hoeve geregistreerd langs de Steenweg op Nieuwrode alsook wordt de brouwerij afgebroken. In 1909 wordt volgens de registratie van het kadaster de schuur losgekoppeld van het woonhuis en wordt er een bakhuis opgericht. De schuur werd volgens de registratie van het kadaster in 1961 afgebroken. De cimornébekleding werd vermoedelijk in het interbellum aangebracht op de voorgevel van de woning.

De dorpswoning is beeldbepalend gelegen aan een driehoekig historisch plein, dat vermoedelijk teruggaat tot een oude dries. Vandaag staat op het gekasseide plein een oorlogsmonument voor de gesneuvelden te midden van vijf jonge lindebomen.

Dorpswoning bestaande uit vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met rode mechanische pannen (nok parallel op het plein). Deels witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. De voorgevel, gericht naar het plein, is afgewerkt met een cimornébekleding door G. Boeckx uit Wezemaal, zie plaatje op de gevel. Het betreft een lichtgroene cimornélaag, tussen een fries en een plint met een donkerder tint (zelfde kleuren, maar gemengd met meer zwart). De rechthoekige muuropeningen zijn bovenaan omlijst door een band in dezelfde tint. De vensters zijn beluikt. De onderdorpels zijn grijs gecementeerd. De houten T-ramen zijn vermoedelijk vernieuwd. Tegen de achtergevel zijn er een aantal aanbouwen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Rotselaar, Afdeling III (Wezemaal), artikels 474 en 1231.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Rotselaar, Afdeling III (Wezemaal), 1886/11, 1909/7, 1961/24.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning met cimornégevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306893 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Rotselaar

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.