erfgoedobject

Schuur

bouwkundig element
ID
3069
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3069

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nijlen, Bartstraat 38. Volledig vernieuwde en aangepaste hoeve waarvan de tweebeukige schuur onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) het oorspronkelijke volume behield.

Volgens de eigenaar en de heemkundige kring heeft het gebinte een inscriptie "1609", mogelijk een verkeerde interpretatie van de zichtbare inscriptie "BV 1889" die tijdens het onderzoek werd aangetroffen.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De geïnventariseerde hoeve bevond zich oorspronkelijk in Nijlen. De waardevolle historische schuur van deze hoeve werd omstreeks 2008 met zorg verplaatst en gereconstrueerd op een nieuwe locatie in Bonheiden. De reconstructie gebeurde onder leiding van het Studiebureel Heemschut van architect Willy Bens. De reconstructie gebeurde met respect voor de erfgoedkenmerken en -elementen, waarbij de houtstructuur en het gebinte integraal behouden werden. Op de structuur is effectief een inscriptie "1609" bewaard, die verwijst naar een vroeg-17de-eeuwse kern. De schuur onderging aanpassingen tijdens de 18de en 19de eeuw. Bij de reconstructie werden de wanden in leembouw opgetrokken. De reconstructie van de poorten, smeedwerk en houten betimmering gebeurde eveneens naar oorspronkelijk model.

  • Informatie verkregen van de eigenaar (augustus 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3069 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.