Onze-Lieve-Vrouwkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kapel van Augustus
Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Affligem
Deelgemeente Essene
Straat Assestraat
Locatie Assestraat zonder nummer, Affligem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris Vlaams-Brabant 2019 (06-06-2018 - 31-03-2019).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel of Veldkapel, gebouwd in 1939. In de volksmond 'Kapel van Augustus', genoemd naar de oprichter Evidius Augustinus Van Mulders (°1820 - † 1897), landbouwer te Essene. Hij liet in 1860 een kapel bouwen op de Trommelveldweg als belofte voor de genezing van ziekte. De kapel werd meermaals beschadigd en uiteindelijk afgebroken in 1936. In 1939 kwam er een nieuwe kapel, nu gekend als de Veldkapel, dankzij de zusters van Vorselaar.

Beschrijving

Kapel gelegen tegenover de begraafplaats van Essene. Maakt deel uit van een grasperkje met zitbanken en treurwilgen aan het begin van de Trommelveldweg. Rondom de kapel een kasseien bestrating met daarrond een beukenhaag. Het perceel wordt vooraan afgesloten door een hek in smeedijzer.

Bedehuis van één travee en één bouwlaag, opgetrokken uit baksteen op rechthoekige plattegrond op natuurstenen plint onder leien zadeldak tussen hoge aandaken. Voor- en achtergevel oplopend in tuitgevel met muurvlechtingen en steunberen, bekroond met een ijzeren kruis. Rondboogvormige deur met ijzeren traliewerk in een trapsgewijze verdiepte omlijsting. Achteraan is er een glasraam met beeltenis van Sint-Augustinus ter ere van de bouwer van de eerste kapel.

In de ruime kapel bevindt zich een stenen Onze-Lieve-Vrouwbeeld en enkele fraaie kandelaars en kaarsenhouders uit smeedijzer.

  • DE RYCK L. s.d.: Kapellen Hekelgem, onuitgegeven nota’s.
  • MERTENS R. 1972: De geschiedenis van Essene, Essene, 97-98.

Bron: -

Auteurs: D'hoker, Thomas

Datum tekst: 2019

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Essene

Essene (Affligem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.