Onze-Lieve-Vrouwkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Affligem
Deelgemeente Essene
Straat Domentstraat
Locatie Domentstraat 75, Affligem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris Vlaams-Brabant 2019 (06-06-2018 - 31-03-2019).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens literatuurbronnen zou deze gebouwd zijn in 1890 door toedoen van Dom Floribertus De Pauw, prior van de Abdij van Steenbrugge.

De kapel staat in de voortuin van de historische hoeve Hof te Semelier. Voor de recente restauratie was er nog een duidelijke visuele connectie tussen kapel en hoeve door de gelijksoortige afwerking van wit geschilderde baksteen en groen geschilderde omlijstingen.

Beige geschilderde bakstenen pijlerkapel onder vooraan overkragend pannen zadeldak met bekronend ijzeren kruis. Puntgevel afgelijnd door een zwart geschilderde houten kroonlijst. Segmentbogige beeldnis in vooruitspringende omlijsting met geblokte pilasters. Nis afgesloten met zwart geschilderd traliewerk. Zijgevels afgelijnd door een tandfries.

In de kapel staan verschillende beelden van onder andere Onze-Lieve-Vrouw, Heilig Hart, Sint-Antonius en Sint-Franciscus.

  • DE RYCK L. 2013: Hekelgemse Sinksen wandeling, Affligem Nieuws 107, 2-6.
  • DE RYCK L. s.d.: Kapellen Hekelgem, onuitgegeven nota’s.

Bron: -

Auteurs: D'hoker, Thomas

Datum tekst: 2019

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Essene

Essene (Affligem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.